Business Internaţional

Preşedintele PE: "Vaclav Havel reprezintă Revoluţia de Catifea şi reunificarea Europei"

Autor: Ioana Bojan

18.12.2011, 17:25 156

Preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, a salutat memoria fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, şi i-a adus un omagiu ca unui "prieten" şi "erou al Revoluţiei de Catifea", relatează AFP.

"Vaclav Havel reprezintă Revoluţia de Catifea şi reunificarea Europei", a subliniat el într-un comunicat.

"El a fost şi va rămâne un erou", a adăugat Buzek. "El va fi plâns în Republica Cehă şi în Slovacia, dar şi pe întreg continentul european la a cărui reunificare a contribuit", a afirmat acesta.
Vaclav Havel era "un om cu adevărat curajos", un "veritabil om de stat" şi "un scriitor", a subliniat el.

"El a fost de asemenea un prieten personal şi gândurile mele se îndreaptă spre familia sa", a conchis Jerzy Buzek.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă, în somn, la vârsta de 75 de ani, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a avut numeroase probleme de sănătate, provocate de o pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar. Havel a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de 1989.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO