Business Internaţional

Preşedintele Recep Erdogan anunţă că Turcia nu susţine admiterea Suediei şi Finlandei în NATO

Preşedintele Recep Erdogan anunţă că Turcia nu...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

13.05.2022, 17:36 1057

Turcia nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând prezenţa unor "organizaţii teroriste" în cele două ţări nordice, referindu-se la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde.

"Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă", a afirmat Recep Tayyip Erdogan, într-o conferinţă de presă organizată la Istanbul, subliniind că a fost o greşeală admiterea Greciei în NATO în trecut.

Opoziţia exercitată de Turcia ar putea genera probleme pentru aderarea Suediei şi Finlandei, în condiţiile în care extinderea NATO necesită o decizie în unanimitate.

"Turcia nu vrea să repete greşelile. În plus, ţările scandinave găzduiesc organizaţii teroriste", a acuzat Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Reuters.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi premierul Sanna Marin au anunţat joi dimineaţă că intenţionează să depună o solicitare formală pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Finlanda şi Suedia au început să analizeze posibilităţi de a deveni membre NATO în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Aderarea Finlandei la NATO va fi o "ameninţare evidentă" pentru Rusia, a reacţionat Administraţia Vladimir Putin.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda şi Suedia vor fi primite rapid în organizaţie, iar Germania, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au exprimat opinii favorabile admiterii celor două ţări.

"Elitele din sistemul turc de securitate naţională percep Finlanda şi Suedia ca fiind ţări semiostile, în contextul prezenţei în aceste state a unor membri PKK şi a simpatizanţilor reţelei politice a clericului islamist Fethullah Gullen. Va fi necesară o schimbare radicală de atitudine pentru a obţine aprobarea aderării la NATO", explică analistul Aaron Stein, director de cercetare la Institutul pentru Studii de Politică Externă (Foreign Policy Research Institute).

Clericul islamist disident Fethullah Gulen este acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Gulen neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO