Business Internaţional

Preşedintele Republicii Moldova l-a numit pe liberalul Gheorghe Brega în funcţia de premier interimar

Preşedintele Republicii Moldova l-a numit pe liberalul...

Autor: Ioana Bojan

30.10.2015, 15:22 174

După ce premierul Valeriu Streleţ i-a prezentat vineri demisia Guvernului său, şeful statului a trebuit să aleagă un premier interimar dintre cei patru vicepremieri: Gheorghe Brega, Stephan Bride, Natalia Gherman şi Victor Osipov.

"Am avut o discuţie cu Natalia Gherman şi Stephan Bride. Victor Osipov nu e în ţară. L-am ales pe domnul Brega. Dânsul va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern", a declarat preşedintele Nicolae Timofti.

Fără să fie întrebat, preşedintele a subliniat că decizia îi aparţine şi nu a fost dictată de cineva. "Nimeni nu m-a presat să iau această decizie. Este decizia mea proprie", a spus şeful statului.

La rândul său, noul premier interimar a declarat presei că nu are planuri mari, pledând pentru învestirea cât mai grabnică a unui nou Guvern, şi a chemat la dialog liberal-democraţii.

"Eu sper la maturitatea lor politică, îi cunosc pe mulţi din PLDM şi sper ca ei să revină în AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană). Desigur pot să pună anumite condiţii, dar altă soluţie nu există. Dacă PLDM nu revine, noi pierdem alianţa", a declarat Brega.

Cabinetul de miniştri condus de Valeriu Streleţ a fost demis joi printr-o moţiune de cenzură votată de deputaţii din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Democrat (PD, membru al coaliţiei de guvernământ).

Premierul a respins acuzaţiile de corupţie lansate împotriva sa de reprezentanţii celor trei partide şi a declarat că adevăratul motiv al demiterii sale ar fi altul. Valeriu Streleţ afirmă că în acest fel a fost pedepsit pentru faptul că nu i-a răspuns la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24