Business Internaţional

Preşedintele SUA, Joe Biden, contestă versiunea prezentată de saudiţi a discuţiei despre uciderea lui Khashoggi

Preşedintele SUA, Joe Biden, contestă versiunea...

Autor: Dorin Oancea

17.07.2022, 09:58 90

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avut o abordare diferită faţă de Arabia Saudită cu privire la discuţiile purtate la un summit bilateral despre asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, o controversă cheie între cele două naţiuni, scrie Reuters.

Răspunzând reporterilor la sosirea la Casa Albă după prima sa călătorie în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte, Biden a contestat versiunea ministrului saudit de externe potrivit căreia nu l-a auzit pe Biden acuzându-l pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman pentru uciderea editorialistului de la Washington Post.

Întrebat dacă ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus adevărul în relatarea schimbului dintre Biden şi prinţul moştenitor, preşedintele a răspuns: "Nu".

Agenţiile de informaţii americane cred că prinţul moştenitor a ordonat uciderea lui Khashoggi, cetăţean american, lucru pe care conducătorul de facto al Arabiei Saudite îl neagă.

Jubeir a declarat că prinţul moştenitor, cunoscut drept MbS, i-a spus lui Biden că regatul a acţionat pentru a preveni repetarea unor greşeli precum uciderea lui Khashoggi şi că şi Statele Unite au făcut greşeli.

Ministrul a declarat sâmbătă pentru Fox News că "nu a auzit acea frază anume" de la Biden care îl acuză pe prinţul moştenitor.

Biden, întrebat dacă regretă că a schimbat un prim salut cu MbS vineri, a răspuns: "De ce nu vorbiţi despre ceva care contează? Eu sunt fericit să răspund la o întrebare care contează".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO