Business Internaţional

Preşedintele Turciei insistă pentru organizarea unui summit între Putin şi Zelenski

Preşedintele Turciei insistă pentru organizarea unui...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

26.04.2022, 18:05 116

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, marţi, cu omologul său rus, Vladimir Putin, propunându-i din nou să accepte un summit pentru încheierea conflictului militar din Ucraina.

"Preşedintele Erdogan a propus continuarea acţiunilor în Formatul Istanbul la nivel de lideri, un prag crucial în negocierile Rusia-Ucraina. Vrem continuarea progreselor înregistrate în discuţiile de la Istanbul", a transmis Preşedinţia Turciei, potrivit cotidianului The Times of Israel.

În cursul conversaţiei telefonice, Recep Tayyip Erdogan a evidenţiat importanţa ajungerii la un armistiţiu în Ucraina şi a creării de noi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele beligerante. "Conversaţia telefonică a abordat relaţiile Turcia-Rusia şi cele mai noi evoluţii din războiul Rusia-Ucraina. Turcia va face în continuare toate eforturile pentru a opri actuala situaţie, care afectează pe toată lumea, şi pentru instituirea unei păci durabile", a comunicat Preşedinţia de la Ankara.

În urmă cu câteva săptămâni, s-au întâlnit la Istanbul miniştrii de Externe din Rusia şi Ucraina, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba. Turcia insistă ca Vladimir Putin să accepte un summit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încheierea conflictului militar.

Preşedinţia Rusiei a anunţat marţi că Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au vorbit despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre acţiuni umanitare. "Cei doi lideri au evocat în detaliu situaţia din Ucraina în contextul operaţiunii militare speciale pentru apărarea Donbasului, şi despre eforturile întreprinse permanent de partea rusă pentru garantarea securităţii civililor, inclusiv prin organizarea de culoare umanitare", a transmis Kremlinul, conform cotidianului Le Figaro. Moscova nu a exclus posibilitatea unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, dar a cerut mai întâi progrese concrete în negocieri.

Turcia este implicată activ în negocierile pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina şi s-a oferit să devină garant al securităţii naţiunii ucrainene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO