Business Internaţional

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan: Turcia va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan: Turcia va...

Autor: Andrei Vacaru

06.10.2019, 03:49 131

Erdogan a declarat că operaţiunea va fi una terestră şi aeriană, se va desfăşura la est de Eufrat şi ar putea fi lansată în orice moment.

Forţele Democrate Siriene (SDF), conduse de miliţia kurdă YPG şi sprijinite de Statele Unite controlează regiunea de nord-est a Siriei. Reprezentanţii SDF au declarat că organizaţia îşi doreşte pace şi stabilitate în regiune, dar că va răspunde oricărui atac.

„Nu vom ezita să transformăm orice atac din partea Turciei într-un război de-a lungul graniţei pentru a ne apăra”, a spus purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali.

Statele Unite şi Turcia, ambele membre ale NATO, au ajuns la un acord în luna august privind înfiinţarea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, de-a lungul graniţei cu Turcia. Decizia a fost luată la insistenţele Ankarei, care consideră YPG ca fiind o organizaţie teroristă şi cu legături cu insurgenţii kurzi din Turcia.

Ankara a acuzat, însă, Statele Unite, care au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, că acţionează prea greu pentru înfiinţarea acestei zone de securitate.

Săptămâna aceasta, Erdogan a declarat că discuţiile cu Statele Unite privind stabilirea unei zone de securitate în nord-estul Siriei nu au dat rezultatele dorite, astfel că ţara sa va fi nevoită să ia propriile măsuri în acest sens.

Turcia a avertizat în repetate rânduri că va interveni militar în mod unilateral în Siria pentru înfiinţarea acestei zone de securitate dacă rezultatele negocierilor cu Statele Unite nu vor îndeplini cerinţele Ankarei până la finalul lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO