Business Internaţional

Preşedintele Turciei vrea să-l convingă pe Donald Trump că organizaţia Stat Islamic poate fi învinsă fără miliţia kurdă

Preşedintele Turciei vrea să-l convingă pe Donald...

Autor: Andrei Ionascu

28.04.2017, 17:51 132

Erdogan a declarat că gruparea kurdă YPG a afectat "spiritul de solidaritate dintre SUA şi Turcia", dar că mizează pe îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale după instalarea Administraţiei Donald Trump.

Unitatea de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) este o componentă-cheie a forţelor siriene democratice (SDF), care au susţinerea Statelor Unite în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic în regiunea Raqqa.

Din punctul de vedere al autorităţilor de la Ankara, gruparea kurdă YPG are legături cu militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o grupare teroristă aflată într-un conflict de trei decenii cu forţele de securitate turce.

"De ce să cerem ajutor din partea organizaţiilor teroriste? Noi suntem în această zonă. Turcia, alături de forţele coaliţiei conduse de către Statele Unite şi Armata Siriană Liberă putem să înlăturăm Stat Islamic. Nu este o misiune dificilă pentru noi. Cred că putem realiza asta şi voi încerca să-l conving pe Donald Trump", a declarat Erdogan, în cadrul unei conferinţe la Istanbul.

Recep Erdogan şi Donald Trump se vor întâlni pentru prima dată pe 16-17 mai, la Washington.

Marţi, avioane de luptă ale Turciei au lansat raiduri aeriene în regiunea irakiană Sinjar şi în nord-estul Siriei, împotriva militanţilor PKK şi YPG, care s-au soldat cu moartea a cel puţin 20 de persoane. Un ofiţer militar american a însoţit apoi comandanţii YPG într-un tur al zonei atacate de lângă graniţa Siriei cu Turcia, demonstrând parteneriatul strâns.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan este considerat o grupare teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană şi SUA, iar peste 40.000 de persoane au fost ucise, în trei decenii, în conflictul dintre mişcarea separatistă PKK şi serviciile de securitate turce. În ultimii doi ani de la ruperea armistiţiului, forţele aeriene turce au atacat în mod frecvent taberele din nordul Irakului operate de militanţii PKK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO