Business Internaţional

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski propune, în contextul negocierilor NATO-Rusia, soluţionarea conflictului din estul Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski propune, în...

Autor: Mediafax

11.01.2022, 16:33 98

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus, marţi, organizarea unui nou summit în Formatul Normandia, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru identificarea unei soluţii politice la conflictul separatist din estul Ucrainei.

"A venit momentul să ajungem la un acord pentru a pune capăt conflictului şi suntem pregătiţi să luăm deciziile necesare în cursul unui nou summit" în Formatul Normandia, a declarat Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu oficiali din Germania şi Franţa, conform cotidianului Le Figaro.

Volodimir Zelenski a făcut această propunere în contextul în care Statele Unite şi Rusia au iniţiat negocieri de reducere a tensiunilor strategice. Preşedintele Ucrainei nu a oferit detalii despre "deciziile necesare" la care se referă, dar Preşedinţia de la Kiev a anunţat că negocierile dintre Statele Unite şi Rusia s-au referit şi la modalităţi de reducere a presiunilor militare asupra Ucrainei. Statele Unite au propus Rusiei, la reuniunea desfăşurată luni la Geneva, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, în timp ce delegaţia rusă a insistat pentru obţinerea unor garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Rusia insistă ca Ucraina să nu devină membră NATO, în timp ce subsecretarul de Stat american Wendy Sherman a declarat că Moscova "nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări" şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică. O sesiune a Consiliului NATO-Rusia este programată miercuri, la Bruxelles, iar joi, la Viena, vor fi negocieri în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care a preluat Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a anunţat vineri că, alături de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va propune organizarea unei noi sesiuni în Formatul Normandia, cu Rusia şi Ucraina, "în următoarele săptămâni", pentru reducerea tensiunilor.

Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Administraţia de la Kiev şi insurgenţii separatişti proruşi se acuză reciproc în mod frecvent de încălcarea armistiţiului aflat în vigoare în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei este de aproximativ 14.000 de morţi. Rusia este acuzată că le oferă susţinere insurgenţilor separatişti proruşi, dar Administraţia de la Moscova respinge acuzaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO