Business Internaţional

Preşedintele Ucrainei avertizează: E posibil ca Rusia să atace din nou infrastructura noastră energetică.

Preşedintele Ucrainei avertizează: E posibil ca Rusia...

Autor: Andreea Tobias

07.11.2022, 08:37 45

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat împotriva unor noi atacuri potenţiale ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, în timp ce primarul Kievului i-a îndemnat pe localnici să se pregătească să plece temporar în cazul în care capitala va rămâne fără energie electrică.

În declaraţiile din timpul nopţii, Zelenski a declarat că Rusia "îşi concentrează forţele şi mijloacele pentru o posibilă repetare a unor atacuri în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energia".

Peste 4,5 milioane de consumatori au rămas deja fără energie electrică, a adăugat el, conform Reuters.

Consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak a declarat anterior pe Twitter că Ucraina va "rezista" în ciuda atacurilor ruseşti asupra infrastructurii sale energetice, prin mobilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii şi optimizarea consumului în acest sens.

Ţara se confrunta luni cu un deficit estimat de 32% în aprovizionarea cu energie electrică, a declarat pe pagina sa de Facebook Serghei Kovalenko, directorul general al YASNO, un important furnizor de energie pentru capitală.

Avertismentele au urmat comentariilor primarului Kievului, Vitali Klitschko, care i-a îndemnat pe locuitori să "ia totul în considerare", inclusiv cel mai rău scenariu în care capitala pierde energia electrică şi apa.

Locuitorii ar trebui să se gândească să "petreacă ceva timp" cu prietenii sau familia în afara oraşului, a declarat el într-un interviu televizat sâmbătă, în care l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a vizat în mod deliberat infrastructura civilă.

"Sarcina lui este ca noi să murim, să îngheţăm sau să ne facă să fugim din ţara noastră pentru ca el să o poată avea. Asta este ceea ce vrea să obţină agresorul", a adăugat Klitschko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO