Business Internaţional

Preţul argintului a pierdut 30% în câteva zile, petrolul şi cuprul l-au urmat

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2011, 23:39 465

Marea "corecţie" a pieţei materiilor prime, aşteptată de mareparte din investitori după creşterile spectaculoase din ultimul anale preţurilor, de la aur la porumb sau grâu, a început pe o piaţăde nişă destul de liniş­tită, cea a argintului, scrie FinancialTimes.

Creşterea puternică de 175% a preţului argintului din lunaaugust până în prezent a fost înregistrată în pofida situaţiei încurs de îmbunătăţire, deşi nu dramatică, a cererii şi a ofertei.Recent, preţul metalului preţios a fost, potrivit traderilor şianaliştilor, împins în sus până aproape de un maxim record de 50 dedolari/uncie (1,8 dolari/gram) de entuziasmul puternic alinvestitorilor, care au privit argintul drept un plasament sigur încontextul creşterii inflaţiei şi deprecierii dolaruluiamerican.

Săptămâna trecută, creşterea argintului a început să seinverseze, iar până către sfârşitul acesteia, tendinţa s-aaccentuat. La momentul în care a atins un minim de 33,16 dolari peuncie, preţul argintului pierduse peste 30 de procente în decursulsăptămânii, trăgând în jos după el şi preţurile altor materiiprime, cum ar fi preţul ţiţeiului şi al cuprului, esenţiale pentrueconomia mondială.

În ansamblu, pieţele de mărfuri au suferit joi una dintre celemai dramatice scăderi de o zi înregistrate vreodată, pierzând 4,5pro­cente. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel mondial, aatins cel mai scăzut nivel vinerea trecută, coborând cu peste 15dolari pe baril în decurs de două zile, cel mai pro­nun­ţat declinde două zile înregistrat vreodată în termeni absoluţi. Vineripetrolul Brent a ajuns la un preţ de 109,13 dolari/baril.

Printre cauzele inversării trendului de creştere se numărădatele economice sub aşteptări venite din direcţia Statelor Unite,temerile privitoare la impactul preţurilor ridicate ale petroluluiasupra încrederii consumatorilor, înăsprirea politicilor monetarepe pieţele emergente şi o revenire de 1,6% a valorii dolaruluiamerican.

Totuşi, niciun eveniment individual nu poate explica amploareadeclinului. În schimb, traderii pun noul trend pe seama unui exitîn masă al investitorilor care au realizat că au făcut aceleaşipariuri. Volumele tranzacţiilor cu ţiţei Brent şi aluminiu au atinsniveluri record.

"Cu o săptămână în urmă, cu greu găseai un investitor care să seaştepte la o scădere a preţurilor petrolului, iar astăzi se dezbateaprins ce direcţie va urma în continuare ţiţeiul. Piaţa a ajuns dinnou la echilibru", a declarat Lawrence Eagles, din cadrul JPMorgandin New York.

Multe fonduri de hedging începuseră să-şi reducă expunerea faţăde pieţele de materii prime de câteva săptămâni. Goldman Sachs astârnit agitaţie recent sugerând că investitorii ar trebui să-şimarcheze profiturile din petrol, metale şi produse agricole, iarinvestitorii în cupru s-au arătat în ultimele luni preocupaţi defragilitatea cererii venite din partea Chinei.

În pofida scăderii puternice din ultima săptămână, mulţiinvestitori şi analişti cred în continuare în potenţialul decreştere pe termen lung al pieţei materiilor prime.

"Nu există nimic din fluxul datelor pentru materii prime care săsugereze că acesta ar fi un punct de turnură. Nu peste mult timpvom asista la o redresare destul de solidă a preţurilor unormaterii prime", spune Kevin Norrish, senior analist în cadrulBarclays Capital.

Într-adevăr, unii traderi au fost deja tentaţi să reintre pepiaţă vineri după-amiază, preţurile cuprului, petrolului şi cafeleiurcând de la minimele zilei. În timp ce preţul argintului s-amenţinut cu 28% sub vârful atins recent, preţul aluminiului scăzusecu numai 7%.

Chiar şi Jeffrey Currie din cadrul Goldman Sachs, care alarmasepiaţa cu previziunile sale de scădere a pieţei, susţine că piaţamateriilor prime şi-ar putea reveni în curând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO