Business Internaţional

Preţul benzinei a atins cote absurde în SUA, pe piaţa neagră: pentru un litru se cer şi 8 dolari

Preţul benzinei a atins cote absurde în SUA, pe piaţa neagră: pentru un litru se cer şi 8 dolari

Autor: Radu Racu

05.11.2012, 19:56 2788

Anunţurile postate pe site-ul Craigslist, cel mai important domeniu online de profil din SUA, merg şi până la 25 de dolari pe galon (circa 6,6 dolari pe litru, respectiv 23 de lei), scrie Business Insider.

Cel mai mare preţ cerut pentru un galon de benzină este de 30 de dolari (8 dolari pe litru - 28 de lei), conform unui anunţ postat de un "contractor din New York". Autorul anunţului plasat duminică dimineaţă susţinea că deţine 5 galoane de benzină pe care le va transporta în zona Brooklynn în jurul orei 10:30 seara. Anunţul preciza că preţul este negociabil însă valoarea informativă din titlu era de 150 de dolari pentru toate cele cinci galoane.

Tranzacţiile de acest tip sunt ilegale în SUA iar Craigslist le exclude la semnalarea lor, însă volumul mare de postări face dificilă controlarea conţinutului fiecărui anunţ.

Craigslist este cel mai mare site de anunţuri din SUA, şi unul dintre cele mai mari din lume, cu versiuni pentru 70 de ţări. Paginile Craigslist înregistrează 20 de miliarde de afişări în fiecare zi, site-ul clasându-se la trafic pe locul 42 în lume şi în top 10 în SUA.

Guvernul face eforturi pentru a asigura aprovizionarea cu benzină, circa 12 milioane de galoane fiind livrate duminică în zona New York şi New Jersey.

Guvernatorul din New Jersey (nord-estul SUA) a dispus raţionalizarea benzinei începând de sâmbătă într-o parte a statului, în lipsă de suficienţi carburanţi după trecerea Uraganului Sandy.

În zilele pare, numai maşinile cu număr de înmatriculare par vor putea fi alimentate, iar în zilele impare va fi invers, a decis guvernatorul Chris Christie.

Măsura va intra în vigoare în 12 comitate începând de sâmbătă la prânz (18.00, ora României), până când situaţia se va ameliora, a precizat el într-un comunicat.

La New York, mii de şoferi au aşteptat vineri seară, ore în şir, până târziu în noapte, pentru un plin debenzină, o situaţie ce nu s-a mai întâlnit de la criza petrolului din 1973.

Doar o parte din benzinării erau deschise şi aşteptau să fie aprovizionate în cursul nopţii, conducătorii auto aşteptând răbdători la cozi de până la doi kilometri, iar persoanele venite cu bidoane aşteptând în frig în şiruri separate. Unii chiar îşi împingeau maşina, după ce îşi epuizaseră complet rezerva de carburanţi. Echipaje de poliţie asigurau ordinea la fiecare benzinărie.

Criza benzinei este o altă problemă pentru newyorkezi, după lipsa de curent cu care s-au confruntat imediat după trecerea uraganului la începutul săptămânii, distrugerile materiale provocate de ape şi lipsa transportului în comun.

Cu fiecare zi de la trecerea uraganului, amploarea catastrofei a devenit din ce în ce mai evidentă şi toată lumea a realizat că după oftatul de uşurare de a doua zi după, urmările furtunii devastatoare au fost iniţial subestimate.

Devastatorul Uragan Sandy, care a lovit Statele Unite luni, a lăsat în urmă peste 100 de morţi şi a provocat pagube estimate la până la 50 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO