Business Internaţional

Preţul cepei, un factor decisiv în alegerile din India, cea mai mare democraţie a lumii

Preţul cepei, un factor decisiv în alegerile din India,...

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2015, 00:00 956

Poate că pieţele din întreaga lume sunt prinse într-un vârtej al scăderilor, însă în India preţul unui activ „vital” şi foarte popular este în creştere puternică: cel al cepei, un ingredient de bază al bucătăriei indiene şi una dintre cele mai sensibile, din punct de vedere politic, materii prime din această ţară, scrie Financial Times.

În ultima lună, preţul cepei de pe vasta piaţă din Maharashtra, statul indian unde se cultivă cea mai multă ceapă, a urcat la un nou maxim de 57 de rupii (75 eurocenţi) pe kg, de la 25 de rupii la sfârşitul lunii iulie. Preţul de retail se situează acum în medie la 80 de rupii pe kg, existând temeri că acesta ar putea depăşi pragul de 100 de rupii/kg.

Preţul ridicat al cepei reprezintă o mare problemă pentru premierul Narendra Modi şi partidul său aflat la guvernare BJP înaintea alegerilor legislative din statul Bihar. BJP speră într-o victorie decisivă în acest stat pentru a reafirma popularitatea lui Modi şi a revigora guvernul, după un an dificil în care multe reforme cruciale au stagnat. Preţul ridicat al cepei ar putea însă genera proteste într-un stat care depinde de livrările de ceapă din alte părţi ale ţării. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO