Business Internaţional

Pretul graului scade puternic datorita recoltei imense

Pretul graului scade puternic datorita recoltei imense
12.04.2010, 23:05 353

In acest an recolta de grau va fi atat de bogata incat fermieriiamericani, cei mai mari exportatori de grau din lume, ar putea lasaterenurile neplantate si cu toate acestea pe piata mondiala tot arexista un excedent de oferta.

O crestere cu 34% a recoltelor de grau ale Australiei si Rusieiin ultimii doi ani a condus la cel mai mare excedent de pe piata dedupa 2002, chiar daca fermierii americani au cultivat cele maireduse suprafete din ultimii 39 de ani. Analistii se asteapta capretul graului sa scada pana in luna iulie cu 8,6%, scrieBloomberg.

La doi ani dupa ce preturile cerealelor s-au dublat, alimentandrevolte in state precum Haiti sau Indonezia, Statele Unite, Canadasi Rusia se lupta pentru cucerirea de piete de export. Reducereapreturilor la grau cu 14% in primul trimestru se traduce prinmicsorarea costurilor pentru producatorii de alimente.

Surplus imens pe piata

"Exista un surplus mamut si trebuie sa scapam de el inainte capreturile sa dea semne ca vor sa creasca", a spus Bill Gary,presedintele Commodity Information Systems din Oklahoma City.

Gary, care a inceput sa faca tranzactii cu cereale in 1961,estimeaza ca pana in luna august un kilogram de grau ar puteaajunge sa coste 14 centi, indicand un declin de 17%.

"Daca va avea loc o noua criza financiara, ceea ce eu nu cred case va intampla, pretul graului ar putea scadea pana la 12,8 centiper kilogram", a mai spus el. Contractele futures cu termen delivrare in luna iulie au un pret de 4,832 dolari per busel (17,7centi per kilogram) potrivit datelor de la bursa din Chicago.Potrivit estimarilor, pretul va cobori la 4,38 dolari pana lasfarsitul lunii iulie. Contractele similare pentru porumb au unpret de 3,614 dolari (14,22 centi per kilogram), iar cele pentrusoia ajung la 9,68 dolari (35 centi per kilogram).

Stocurile de grau de la nivel mondial pana in data de 31 mai,inainte ca recolta din Statele Unite sa aiba loc, vor atinge unnivel maxim al ultimilor opt ani, respectiv 195,83 milioane detone, potrivit USDA. Aceasta valoare este echivalentul a 30% dintotalul cererii, cel mai ridicat nivel de dupa 2004.

Chiar si fara recolta din SUA, stocurile mondiale de 165,23milioane de tone si productia de 618,11 milioane de tone in anulagricol ce se incheie pe 31 mai, vor fi mai mari cu 21% decatcererea.

Cerealele au avut in acest an cele mai ample declinuri de pretdin randul produselor agricole, modificand traseul inflatiei indomeniul alimentar.

In luna martie, indicele Organizitiei pentru Alimente siAgricultura, ce contorizeaza 55 de alimente, a scazut pana la celmai redus nivel de dupa octombrie, iar declinul comparativ cu iunie2008 - perioada cand a atins un nivel record pentru ultimele douadecenii - este de 24%. Fermierii americani, cei mai mariexportatori, vor pierde din cota de piata pe care o detin la nivelmondial si vor ajunge sa aiba 19% in acest an, cel mai redus niveldin ultimele cinci decenii, in scadere de la 29% in 2008, potrivitdatelor guvernamentale.

Rusia va furniza 14% din graul utilizat la nivel mondial, cu 3%mai mult decat in 2004. Australia detine o cota de piata de 12%,aproape dublu fata de acum doi ani, cand a avut loc o secetaprofunda.

Speculatorii pariaza pe caderea pietei

Oferta tot mai bogata i-a facut pe speculatorii de la ChicagoBoard of Trade sa parieze pe caderea pietei.

Pretul graului a scazut in sapte din cele opt trimestre de dupafebruarie 2008, cand au atins un nivel record de 13,495 dolari pebusel. Declinul din primele trei luni ale lui 2010 a fost cel mairapid de dupa 1995.

Fermierii americani planuiesc in schimb sa planteze mai multporumb si soia. La un hectar de porumb plantat profitul va fi cu420 de dolari mai mare decat in cazul unui hectar de grau, potrivitestimarilor de cost ale USDA si ale preturilor CBOT.

In perioada septembrie 2009 - iunie 2010 in SUA se vor planta21,8 milioane hectare de grau, in scadere cu 9% comparativ cu anulanterior, si totodata cea mai mica suprafata plantata dupa 1971,conform USDA.

Suprafata plantata cu porumb in Statele Unite, cea mai intinsadin lume, va creste cu 2,7%, un maxim al ultimilor trei ani, iar incazul suprafetei plantate cu soia, aceasta va fi cu 0,8% mai mare,pana la un nivel record, potrivit guvernului.

Preturile metalelor cresc ametitor

Pretul unei tone de cupru a depasit pragul de 8.000 de dolari,tragand dupa sine si alte metale, ale caror preturi au atinsnivelurile maxime ale ultimelor 20 de luni pe fondul semnelor cacererea, deja puternica in China si in restul Asiei, isi va revenisi in Statele Unite, Europa si Japonia, scrie Financial Times.Pretul cuprului a crescut cu 90% comparativ cu anul trecut,atingand un nivel de 8.010 dolari per tona, un nivel record pentruultimul an si jumatate. Si pretul minereului de fier a atins unnivel de 160,5 dolari per tona, in crestere 170% comparativ cu2009. Nici nichelul si aluminiul nu au facut nota discordanta,astfel o tona de nichel a ajuns sa coste 25.300 de dolari, inurcare cu 136,5%, iar o tona de aluminiu are un pret de 2.375 dedolari, cu 60% mai mult decat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO