Business Internaţional

Preţul petrolului a scăzut cu 12% în octombrie. Americanii se plâng că la 2,7 lei pe litru benzina este prea scumpă

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

03.11.2014, 00:04 610

Preţul petrolului a scăzut cu 25% faţă de maximul atins în iunie şi cu 12% în octombrie, a patra lună consecutivă cu traiectorie descendentă pe bursele internaţionale, din cauza aprecierii dolarului, a ofertei bogate şi a cererii slabe, scrie The Wall Street Journal.

Ieftinirea a fost o „binecuvântare” pentru şoferii americani. Preţul mediul de retail la nivel naţional al benzinei a scăzut la sfârşitul săptămânii trecute sub 2,9 dolari galonul (1 galon are aproximativ 3,8 litrui) pentru prima dată în ultimii patru ani. Priveliştea a fost atât de surprinzătoare încât imagini cu preţurile la benzinării au „încins” traficul pe internet, scrie Mohave Daily News.

„Este uimitor ce se întâmplă aici. Sunt un pic şocat”, spune Tom Kloza, analist la Oil Price Information Service.

Aproximativ 40% din americani consideră că preţurile benzinei sunt „prea mari” dacă depăşesc 3 dolari pe galon (aproximativ 2,7 lei pe litru), potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma AAA în martie.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a a surprins traderii indicând că este puţin probabil să intervină pentru creşterea preţurilor prin reducerea producţiei la următoarea reuniune, care va avea loc pe 27 noiembrie. Unii analişti estimează că preţurile vor continua să se reducă în 2015.
Datorită preţurilor reduse la benzină, în SUA, populaţia economiseşte 250 de milioane de dolari pe zi faţă de perioada de început a verii, când preţul mediu era de 3,7 dolari pe galon.

Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane se tranzacţiona cu 80,54 dolari barilul vineri pe bursa din New York. Traderii spun că acest nivel este unui cheie şi că tranzacţii cu cotaţii sub 80 de dolari barilul vor trage preţurile semnificativ mai jos.

Petrolul Brent, extras din Marea Nordului, se tranzacţiona cu 85,8 dolari barilul. Cotaţiile au scăzut cu 9,3% în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO