Business Internaţional

Pretul petrolului scade dupa o majorare peste asteptari a stocurilor

21.10.2005, 18:00 16

Pretul petrolului a scazut pentru a treia zi la New York ca urmare a unei cresteri a stocurilor peste asteptari, crestere generata de revenirea productiei dupa cele doua uragane, Katrina si Rita, relateaza Bloomberg.

Stocurile de petrol au crescut cu 1,8% saptamana trecuta, dublu fata de nivelul previzionat. Productia de petrol din SUA a crescut cu peste 6,3%, pe masura ce companiile afectate de uragane si-au reparat platformele si sondele din Golful Mexic. Departamentul pentru Energie a anuntat ieri intr-un raport ca si importurile s-au majorat.

Pretul petrolului cu livrare in noiembrie a scazut la 61,84 dolari/ baril.

Astfel, pretul a coborat cu 13% de la nivelul maxim de 70,85 dolari/ baril atins pe 30 august.

Cursul spot a scazut ieri cu 79 de centi pana la 62,41 dolari/baril, acesta fiind cel mai mic pret de inchidere al zilei de tranzactii. Centrul National pentru Uragane a anuntat ca Wilma se va duce spre nord-est.

Cu toate acestea, BP si Transocean au anuntat ca vor evacua o parte din personal de pe platformele din golf ca masura preventiva in asteptarea uraganului Wilma.

Celelalte companii petroliere au declarat ca monitorizeaza situatia, dar ca nu vor face nici o evacuare.

Pretul benzinei a atins ieri cel mai redus nivel din ultimele trei luni dupa ce raportul Departamentului pentru Energie arata ca furnizarile de combustibil au crescut cu 2,9 milioane de barili.

Productia a crescut cu 8,3% ca urmare a redeschiderii intreprinderilor fortate sa inchida dupa trecerea uraganelor. Importurile de benzina ale SUA au crescut la un nivel mediu record de 1,5 milioane barili pe zi.

Oferta de combustibil a scazut la 122,7 milioane de barili; reducerea este mai mica decat cea previzionata de 2,3 milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO