Business Internaţional

Pretul petrolului va majora cu 60 mld. dolari costul importurilor G7

26.05.2004, 00:00 20

Scumpirea petrolului va adauga, in acest an, 60 de miliarde de dolari la nota de plata a tarilor importatoare de petrol din Grupul celor Sapte (G7) - Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite - la un total de 300 miliarde de dolari, potrivit agentiei Fitch Ratings.
Estimarea ia in calcul un pret mediu de referinta al titeiului Brent de 36 de dolari pe baril. Din G7 mai fac parte Marea Britanie si Canada.
Deocamdata, analistii de la Fitch nu si-au revizuit previziunile de crestere economica globala. Ei au avertizat insa ca daca petrolul se va mentine, de-a lungul anului viitor, la un pret egal sau mai mare de 40 de dolari/baril, ritmul de crestere a economiei din tarile G7 se va apropia de 2% in 2005, comparativ cu estimarea actuala de 2,5%.
Pe de alta parte, analistii au apreciat ca scumpirea petrolului aduce beneficii exportatorilor de petrol precum Rusia, Iran, Mexic si Kuweit, incurajand tendintele de imbunatatire a ratingurilor lor de tara si stimuland veniturile statului.



Inflatia zonei euro, in pericol
Pretul ridicat al petrolului va determina cresterea accentuata a inflatiei din zona euro in luna mai, amplificand sansele unor majorari ale dobanzii de referinta, in ciuda cresterii lenese a economiei, relateaza Financial Times.
Informatiile primite luni de la trei din statele germane au aratat ca preturile au crescut intr-un ritm anualizat de aproximativ 1,9% in aceasta luna, avand la baza majorarea costurilor transporturilor si a preturilor combustibililor. In aprilie s-a inregistrat o inflatie de numai 1,6%.
Cifrele arata ca estimarile privind inflatia celor 12 state ale zonei euro ar putea urca de la 2% in aprilie la 2,4% in mai, cel mai ridicat nivel din martie anul trecut.
Economistii spun ca exista posibilitatea unei cresteri si mai accentuate a inflatiei. Cum pretul petrolului a crescut cu aproape 5% fata de luna trecuta, nivelul previzionat al inflatiei, ce urmeaza a fi anuntat vineri, "ar putea ajunge la 2,5%", este de parere Jacques Cailloux, de la banca de investitii JP Morgan.
Luni, la New York Mercantile Exchange, pretul de inchidere al petrolului cu livrare in iulie a atins un nivel record, de 41,27 dolari/baril, in timp ce ieri, la Londra, pretul petrolului era in scadere cu 28 centi, tranzactionandu-se la 37,89 dolari/baril.



Petrolul va sta pe loc
Ministrii membrilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat pentru Bloomberg News ca pretul petrolului nu va mai scadea sub 30 dolari/baril. Cu patru ani in urma, membrii OPEC cazusera de acord ca un pret de 25 dolari/baril este acceptabil, atat pentru consumatori, cat si pentru producatori.
Unele state, printre care Iran, Venezuela si Nigeria, au afirmat ca ar vrea ca preturile sa se situeze spre limita superioara a intervalului oficial stabilit de OPEC, de 22-28 dolari/baril. Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita, declarat cu doua zile in urma ca un pret situat intre 30 si 34 dolari/baril pe piata new-yorkeza reflecta costurile investitiilor si intretinerea campurilor petroliere.
"Trebuie sa stabilim un nou interval de referinta care sa ghideze investitorii", a declarat Edmund Daukoru, consultant petrolier al presedintelui nigerian, la intalnirea de la Amsterdam. "Nu mai este realist sa avem in vedere o limita inferioara de 22 dolari".



Explozii in Irak
Dolarul s-a depreciat fata de euro si dolar ieri pe piata londoneza, dupa exploziile care au avut loc la o conducta petroliera din Irak, in apropiere de Kirkuk, si la un pod din sudul tarii. Euro valora ieri 1,2078 dolari, in crestere de la cotatia de 1,2005 inregistrata anterior la New York. Dolarul s-a depreciat si fata de yen, ajungand la 112,58 unitati/dolar.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO