Business Internaţional

Preţul plătit de britanici din cauza pandemiei: Virusul ameninţă 6 milioane de afaceri mici şi 16 milioane de locuri de muncă în Regatul Unit

Preţul plătit de britanici din cauza pandemiei: Virusul...

Autor: Eduard Ivanovici

01.11.2020, 09:00 212

Pandemia ameninţă în Marea Britanie circa 6 milioane de afaceri mici şi aproape 16,6 milioane de joburi, avertizează London Business School, potrivit The Guardian.

Aproape două treimi dintre antreprenori cred că business-urile pe care le deţin vor continua să fie afectate de COVID-19, în timp ce jumătate au declarat că vor rămâne fără bani în următoarele 12 luni, reiese dintr-un studiu realizat de King’s London School.  

Afacerile mici, care contribuie cu 52% la cele 2,2 trilioane de lire generate de sectorul privat, se aşteaptă la o perioadă „incredibil de dificilă” în urma Crăciunului şi tranziţiei impuse de Brexit.

Între timp, circa 20% dintre firmele italiene şi franceze estimează că vor demara procedurile de insolvenţă în următoarele şase luni, potrivit unui raport publicat de firma de consultanţă McKinsey care a luat în calcul peste 2.200 de IMM-uri din cele mai mari cinci economii europene, conform Bloomberg. Până acum, 70% din companiile europene au raportat venituri mai mici din cauza măsurilor impuse pe fondul coronavirusului, iar nivelul este mult mai ridicat în ţări precum Italia şi Spania.

Din aprilie, Marea Britanie a împrumutat peste 208 miliarde de lire – cu 174,5 miliarde mai mult decât anul trecut – pentru a acoperi măsurile de susţinere a economiei în contextul pandemiei de COVID-19. În consecinţă, datoria naţională a ajuns la 103,5% din produsul intern brut (PIB), cel mai înalt nivel din 1960 încoace.

Perioada de carantină din timpul primului val a aruncat economia Regatului Unit în cea mai mare recesiune din istoria modernă a ţării, de vreme ce PIB-ul a scăzut cu 20,4% în T2.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO