Business Internaţional

Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani ca urmare a condiţiilor climatice

Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani ca urmare a condiţiilor climatice

Autor: Bogdan Cojocaru

31.05.2011, 11:21 444

Preţurile alimentelor de bază vor creşte de peste două ori înurmătoarele două decenii dacă liderii lumii nu iau măsuri pentrureformarea sistemului global al alimentelor, avertizeazăorganizaţia non-guvernamentală Oxfam, citată de BBC News.

Până în 2030, preţul mediu al principalelor cereale va avansa cu120-180%, iar principala cauză a creşterii este modificareacondiţiilor climaterice, menţionează organizaţia.

Oxfam face apel la liderii mondiali pentru îmbunătăţireareglementărilor referitoare la pieţele de alimente.

"Sistemul alimentar trebuie reformat dacă vrem să depăşimproblemele tot mai presante provocate de modificarea condiţiilorclimaterice, creşterea preţurilor alimentelor şi lipsurile de apă,energie şi pământ", a afirmat directorul general al organizaţiei,Barbara Stocking.

Oxfam menţionează printre regulile pe care liderii mondialitrebuie să le adopte pentru a evita foametea îmbunătăţireatransparenţei pe pieţele materiilor prime, creşterea rezervelor dealimente, renunţarea la politicile care promovează biocombustibiliişi insistarea pe investiţii pentru micii fermieri.

"Unul din şapte oameni suferă de foame în fiecare zi cu toate călumea poate hrăni pe fiecare", a mai spus Stocking.

Banca Mondială a avertizat deja că scumpirea alimentelor împingemilioane de oameni peste pragul sărăciei extreme.

În aprilie, instituţia a anunţat că preţurile sunt cu 36% pestenivelurile de anul trecut, din cauza problemelor din OrientulMijlociu şi Africa de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO