Business Internaţional

Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor

Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

13.01.2011, 23:54 477

Preţurile porumbului şi soiei au urcat la cel mai ridicat niveldin ultimele 30 de luni după ce guvernul american a redus în modsurprinzător estimările legate de recolte pentru principalelecereale, scrie Financial Times.

La bursa de mărfuri din Chicago, preţul soiei a urcat cu 5,2%,până la 14,20 $/buşel (27,2 kg), cel mai ri­dicat preţ de lasfârşitul anului 2008. Departamentul de agricultură a anunţat căraportul intern sto­curi/ce­re­re va atinge cel mai scăzut niveldin aproape un secol. Preţul porumbului a avansat cu 5%, până la6,37$/buşel (25,4 kg), cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

Adăugând şi creşterea de ieri, preţul porumbului a avansat cu94% faţă de valoarea din iunie, soia a câştigat 51%, iar grâul 80%.Pe parcursul lui 2010, porumbul s-a scumpit cu 61%, iar soia şigrâul cu peste 40%.

Creşterea preţurilor vine după ce Organizaţia pentru Agriculturăşi Alimente din cadrul Naţiunilor Unite a avertizat că s-ar puteaînregistra o nouă criză a alimentelor, de genul celei din 2008,dacă preţurile vor continua să crească. Preţul alimentelor la nivelmondial a avansat cu 25%, conform ONU. Tendinţa devine un motivimportant de îngrijorare în ţările aflate în curs dedezvoltare.

Deşi temerile oficialilor sunt temperate de preţurile stabile laorez, aceştia avertizează că o perioadă susţinută de preţuriridicate, în special la cereale cum ar fi grâul, ar afecta ţărilemai sărace.

"Este foarte clar. Dacă vor apărea probleme în sezonul următor,vom asista la noi maxime istorice ale preţurilor la porumb şisoia", este de părere Dan Basse, preşedinte al AgResource dinChicago.

Traderii sunt în special îngrijoraţi de preţul uleiului vegetal,extrem de important pentru ţări în curs de dezvoltare.

Departamentul american al agriculturii a anunţat că raportulstocuri mondiale/cerere va atinge în acest an "nivelurinemaiînregistrate de la mijlocul anilor '70, reflectând o creştereaccelerată a consumului de ulei vegetal pentru alimente şicarburanţi".

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de porumb, acoperindmai mult de jumătate din necesităţile de import la nivelmondial.

Porumbul este de asemenea important în hrana animalelor,scăderea stocurilor reflectând în parte cererea în creştere decarne de pe pieţele emergente. Producţia record de etanol dinStatele Unite va absorbi de asemenea aproape 40% din recoltaamericană.

Creşterea puternică a preţurilor din sectorul agriculturii aîmbunătăţit perspectivele sectorului agroalimentar din StateleUnite. Cargill, cel mai mare trader de materii prime alimentare, aanunţat o triplare a profiturilor în trimestrul doi al anului săufiscal faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO