Business Internaţional

Preţurile metalelor industriale urcă spre maxime multianuale din cauza freneziei verzi şi a recuperării economiei mondiale

Preţurile metalelor industriale urcă spre maxime...

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2021, 00:05 1805

Preţurile metalelor industriale avansează puternic către cele mai ridicate niveluri din mai mulţi ani pe fondul pariurilor că o redresare economică de pe urma pandemiei şi promovarea la nivel mondial a energiei mai curate, mai verzi vor descătuşa cererea, scrie Bloomberg.

De la metale de bază la componente esenţiale pentru baterii şi electronice, consumul postcriză ameninţă să devanseze oferta pe termen scurt. Guverne şi companii din întreaga lume anunţă obiective de zero emisii, Europa dezvoltă un pachet de iniţiative de mediu ca parte a planului său de creştere, iar preşedintele american Joe Bden a promis să aloce 400 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul energiei verzi pe următorii 10 ani.

Toate acestea urmează să sporească cererea de metale şi dau un impuls companiilor care operează de-a lungul lanţului de aprovizionare. Acţiunile Tesla au crescut cu peste 300% în ultimul an pe fondul perspectivelor robuste pentru maşinile electrice, în timp ce companii miniere printre care Glencore şi BHP se declară din ce în ce mai optimiste cu privire la perspectivele materiilor prime.

Optimismul în creştere a dat chiar naştere unor dezbateri privitoare la un posibil nou superciclu al materiilor prime.

Metalele de bază se bucură de o întreagă serie de creşteri, preţul nichelului situându-se la cel mai ridicat nivel din 2014, iar cel al cuprului avansând treptat către 10.000 de dolari pe tonă. Logica este simplă: producţia nu va ţine pasul cu creşterea cererii pe măsură ce economiile scapă de pandemie. Astfel, există riscul unor episoade de criză, începând în acest an cu un deficit de cupru estimat de Citigroup la aproximativ 500.000 de tone.

Şi preţul litiului înregistrează o revenire puternică odată cu accelerarea cererii pentru baterii reîncărcabile. Observatorii pieţei anticipează noi creşteri în acest an în contextul în care strategii din întreaga lume se angajează la o adoptare accelerată a maşinilor electrice.

Platina a devenit cel mai performant metal preţios major în acest an, urcând până la cel mai ridicat nivel din 2014.

Iar deşi nu primeşte de obicei aceeaşi atenţie ca alte metale, cositorul a intrat puternic în lumina reflectoarelor cu o creştere de peste 20% în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO