Business Internaţional

Preturile record ale petrolului duc profiturile Shell la 27 mld. $

Preturile record ale petrolului duc profiturile Shell la 27 mld. $

Foto: Shell

01.02.2008, 16:59 16

Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petroliera a Europei, a anuntat o crestere de 60% a profitului pe trimestrul patru, in conditiile in care majorarea preturilor la petrol pana aproape de 100 de dolari pe baril a compensat scaderea productiei si a castigurilor din rafinare, scrie Bloomberg.
Profitul net a avansat pana la 8,47 miliarde de dolari (5,7 mld. euro) sau 1,36 dolari pe actiune, de la 5,28 miliarde de dolari cu un an in urma, a anuntat compania.
Excluzand schimbarile legate de stocuri si costurile exceptionale, castigurile s-au situat sub asteptarile analistilor.
Pe intreg anul trecut profitul net, excluzand modificarile valorii stocurilor de combustibil, a ajuns la 27,6 miliarde de dolari, in urcare cu 9% fata de exercitiul financiar precedent. Profitul inregistrat anul trecut de Shell este cel mai mare inregistrat vreodata de o companie britanica.
"Este foarte greu pentru BP si Shell sa vina cu noi rezerve, noi campuri petroliere mari care sa aiba un impact semnificativ", a declarat Andy Brough din cadrul Schroder Investment Management din Londra.
In trimestrul patru, preturile petrolului au fost cu 50% mai mari decat in perioada similara a anului trecut, atingand nivelul record de 100,09 dolari pe 3 ianuarie.
Productia a scazut pentru al cincilea an consecutiv, in contextul in care directorul executiv al companiei, Jeroen Van der Veer, depune eforturi sa inlocuiasca rezervele in scadere.
Actiunile Clasa A ale companiei tranzactionate pe bursa londoneza au scazut cu 0,6%, pana la 17,78 lire sterline, scaderea din acest an fiind de 16 procente, comparativ cu o scadere de 15% inregistrata de BP, a doua mare companie petroliera europeana, care isi va publica rezultatele pe 5 februarie.
ConocoPhilips, a treia mare companie petroliera din Statele Unite, a raportat pe 23 ianuarie un profit net in crestere cu 37% pe trimestrul patru, pana la 4,37 miliarde de dolari, pe fondul majorarii preturilor la petrol. Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera a lumii, si Chevron, numarul doi in Statele Unite, vor raporta rezultatele astazi.
Intr-o scrisoare adresata angajatilor, Van der Veer declara ca cererea globala de energie va depasi oferta in sapte ani pe fondul "cresterii populatiei si dezvoltarii economice".
Shell a anuntat ca productia de petrol si gaze pe intregul an a scazut pana la 3,32 milioane de barili de petrol pe zi in 2007, de la 3,47 milioane de barili pe zi in anul anterior.
Initial, compania se asteptase la o productie cuprinsa intre 3,3 si 3,5 milioane de barili pe zi.
Shell pierde din productia din Nigeria de la sfarsitul anului 2005 dupa ce militantii au atacat instalatiile petroliere din delta nigeriana. Raidurile au obligat venture-ul detinut de Shell in aceasta tara, cel mai mare producator al Africii, sa suspende productia a aproximativ 500.000 de barili pe zi, aproape un sfert din productia tarii.
In Rusia, Shell a avut de suferit dupa ce compania rusa de stat Gazprom a finalizat anul trecut achizitia unei participatii majoritare din cadrul proiectului Sahalin-2.
In urma acestei operatiuni, participatia Shell a fost redusa la jumatate, la 27,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO