Business Internaţional

Previziunea “sumbră” a omului care a revoluţionat Internetul: Mark Zuckerberg anunţă că smartphone-urile sunt pe cale de dispariţie

Previziunea “sumbră” a omului care a revoluţionat...
28.09.2017, 10:04 13826

Facebook vrea să înlocuiască smartphone-urile, tabletele şi televizoarele cu o pereche de ochelari inteligenţi, care vor funcţiona cu ajutorul creierului uman şi care vor proiecta imagini direct pe retina ochiului, potrivit unui anunţat al companiei din cadrul conferinţei anuale  Facebook F8 din San Jose, scrie Business Insider.

Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare, a prezentat foaia de parcurs pentru viitorul companiei şi a etalat planul său ambiţios pentru companie pentru următorii 10 ani, publicat pentru prima dată în Aprilie 2016.

Practic, Zuckerberg a folosit această diagramă pentru a comenta strategia Facebook în trei paşi pusă la bătaie: în primă instanţă, îşi rezervă timp pentru a dezvolta o tehnologie de ultimă oră. Mai apoi creează un produs care are la bază această tehnologie. După aceea, îl transformă într-un ecosistem pe care dezvoltatorii şi companiile din afară îl pot folosi pentru a-şi crea propria afacere.

Atunci când Mark Zuckerberg a anunţat acest plan, a părut a fi o mai degrabă o viziune măreaţă, lipsită de detalii.

Pe planeta Facebook din 2026, toată lumea are acces la Internet, pe care marea majoritatea oamenilor îl vor obţine prin intermediul Internet.org, braţul de conexiune al Facebook. Zuckerberg a reptat în cadrul conferinţei de săptămâna trecută faptul că în prezent se lucrează la ochelarii smart care vor fi asemeni celor Warby Parkers. Pentru a întări aceste declaraţii, Facebook promite inteligenţă artificială atât de performantă încât se va putea discuta cu calculatoarele, asemeni cu oamenii.

Acest plan pare a fi interesant pentru societate şi pentru acţionarii Facebook. Însă provoacă scenarii viitoare nu tocmai plăcute, în care tot ceea ce vom vedea, auzi şi gândi vor fi uşor accesibile tehnologiei.

Suntem cu un an mai aproape de 2026. Şi deşi lucrurile se mişcă destul de încet, ele încep să se adune, pe măsură ce planurile reţelei sociale de realitate virtuală şi augmentată, conectivitate universală la internet şi inteligenţă artificială sunt pe cale să se deplaseze lent de la fantezie la realitate.

Michael Abrash, omul de ştiinţă al Oculus Research deţinut de Facebook, a comentat că în 5 ani “vom dezvolta o tehnologie care va permite scrierea cu ajutorul creierului, în momentul în care ne vom gândi la ochelarii inteligenţi”.

Şi asta nu este totul! Scopul Facebook este de a împărtăşi, iar Oculus a dezvăluit “Facebook Spaces”, o aplicaţie socială VR care va permite întâlnirea dintre omenii din lumea reală şi “oamenii” care au o cască fixată. Pare puţin înfricoşător, dar este o formă de a exemplifica felul în care Facebook gândeşte că ne vom petrece împreună timpul în viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO