Business Internaţional

Previziuni:Războiul comercial dintre SUA şi China va fi principalul subiect pentru economia mondială

Previziuni:Războiul comercial dintre SUA şi China va fi...

Autor: Izabela Cutieru

19.05.2019, 17:29 109

Confruntarea celor doi are un impact asupra economiei mondiale, iar investitorii, întreprinderile şi consumatorii riscă să îşi restrângă activitatea, până când perspectivele vor fi mai clare.

Amplificarea războiului comercial îşi pune amprenta asupra mediului de afaceri, la nivel global, fapt confirmat de evenimentele economice cheie ce urmează să aibă loc în această săptămână.

La nivelul Europei, o ceremonie organizată cu ocazia plecării din funcţie a economistulului şef al Băncii Centrale Europene, Peter Praet, va include, marţi, şi comentariile preşedintelui Mario Draghi, o oportunitate pentru acesta de a discuta problematici privind politica monetară.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va publica ultimele prognoze semestriale în aceeaşi zi. Între timp, procesul-verbal al Băncii Centrale Europeane (BCE), joi, va dezvălui mai multe despre discuţia din aprilie, privind revizuirea ratelor negative regăsite în declaraţia lui Draghi.

În Marea Britanie, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, şi colegii săi vor discuta marţi cu Comisia de Trezorerie a Parlamentului European despre cele mai recente previziuni economice, care includ posibile creşteri ale ratei dobânzii, asupra cărora piaţa a manifestat semne de neîncredere. Datele privind inflaţia din Regatul Unit care vor fi anunţate miercuri, ar putea prezenta o inflaţie mai mare decât obiectivul de 2%. Pe măsură ce temerile legate de război se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, săptămâna viitoare vor fi anunţate deciziile privind ratele dobânzii în Israel, Nigeria, Egipt şi Africa de Sud.

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, Jerome Powell, va vorbi luni despre riscurile la care este supus sistemul financiar.

În Asia, investitorii se vor concentra asupra rezultatelor alegerilor din Australia şi India. În Australia, premierul Scott Morrison şi-a condus guvernul către o victorie surprinzătoare, în timp ce în India, următorul guvern aflat la conducere pentru va avea misiunea de a se asigura că există suficiente locuri de muncă disponibile pentru a fi ocupate de milioanele de oameni care pătrund pe piaţa muncii din India în fiecare an. În Japonia, PIB-ul aferent primului trimestru al anului este posibil să reflecte, luni, tensiunile comerciale de la nivel mondial, precum şi încetinirea ritmului de creştere al sectorului tehnologic, în timp ce datele privind inflaţia, de vineri, se prognozează că obiectivul unei inflaţii de 2% rămâne un ideal îndepărtat. Singapore şi Thailanda îşi vor publica PIB-ul marţi, iar Taiwan vineri.

America Latină se remarcă printr-o reducere a perspectivei de creştere a pieţei în Brazilia, odată ce banca centrală va lansa sondajul săptămânal al economiştilor luni, la câteva zile după ce un indicator cheie al activităţii a sugerat că cea mai mare economie din America Latină a scăzut în primul trimestru. De asemenea, Mexic va publica vineri PIB-ul aferent primului trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO