Business Internaţional

Previziunile Comisiei Europene pentru România: Economia va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte mai lent, cu aproximativ 3,3 % în 2021, respectiv cu 3,8 % în 2022

Previziunile Comisiei Europene pentru România: Economia...

Autor: Ştefan Stan

05.11.2020, 17:16 133

Pandemia cauzată de noul coronavirus reprezintă un şoc enorm pentru economii, atât în UE, cât şi la nivel mondial, cu consecinţe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. Comisia Europeană preconizează că economia României se va redresa de pe urma scăderii producţiei din prima jumătate a anului.

Deşi contracţia înregistrată de economie în 2020 pare mai puţin gravă decât se estimase iniţial, incertitudinea rămâne foarte ridicată, având în vedere evoluţia recentă a pandemiei, iar producţia reală probabil că nu va reveni la nivelurile de dinainte criză până la sfârşitul anului 2022. CE estimează că deficitul bugetar va creşte semnificativ, deoarece efortul bugetar necesar pentru combaterea crizei se adaugă derapajelor fiscale din trecut.

”Activitatea economică din Europa a suferit un şoc major în prima jumătate a anului şi s-a redresat puternic în al treilea trimestru, concomitent cu eliminarea treptată a măsurilor restrictive. Cu toate acestea, recrudescenţa din ultimele săptămâni a pandemiei duce la o serie de perturbări, în timp ce autorităţile naţionale introduc noi măsuri de sănătate publică pentru a limita răspândirea virusului. Situaţia epidemiologică înseamnă că previziunile de creştere pe perioada analizată fac obiectul unui grad extrem de ridicat de incertitudine şi de riscuri”, anunţă Comisia Europeană. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO