Business Internaţional

Previziunile Goldman Sachs pentru anul 2012: investiţi în petrol, aur şi evitaţi băncile europene

Previziunile Goldman Sachs pentru anul 2012: investiţi în petrol, aur şi evitaţi băncile europene

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

24.12.2011, 14:18 1541

Cele mai importante bănci americane de investiţii spun că anul viitor va fi o "călătorie de la disperare la speranţă".

Banca de investiţii Goldman Sachs de pe Wall Street, care este şi una dintre cele mai mari companii de tranzacţii comerciale din lume, a făcut propriile previziuni pentru anul viitor, notează The Guardian.


Clienţii Goldman Sachs sunt foarte variaţi, de la companii mari, la guverne şi persoane foarte bogate, iar aceştia au fost sfătuiţi să se pregătească pentru că pieţele vor fi foarte volatile în prima parte a anului, dar că economia ar trebui să se relanseze treptat din vară.

PIB-ul zonei euro va scădea cu 0,8% anul viitor, Franţa şi Germania vor intra într-o recesiune de scurtă durată, însă recesiunea din ţările periferice ale zonei euro va fi mult mai adâncă şi va dura mult mai mult, estimează economiştii Goldman Sachs.

Petrol- După ce la începutul lui 2011 preţul barilului de petrol a fost de 95 de dolari, analiştii Goldman estimează că preţul mediu al barilului de petrol Brent va fi de 120 de dolari, în creştere cu 15% faţă de cotaţia actuală, iar în 2013 va ajunge la 130 de dolari pe baril.

Aur- Preţul aurului ar trebui să continue să crească şi în 2012, având în vedere nivelul scăzut al ratei de dobândă reală din SUA, estimându-se că se va majora până la 1.940 de dolari comparativ cu nivelul actual de 1.607 dolari.

Cafea- Preţurile au scăzut în ultimul timp din cauza crizei din Europa. În acest context, estimările Goldman Sachs la 6 luni şi la 12 luni sunt de 200 de cenţi pe livră şi respectiv 175 de cenţi pe livră. În acest an cafeaua s-a tranzacţioant la mai mult de 260 de cenţi pe livră.

De evitat- Băncile europene care intenţionează să-şi reducă valoare contabilă cu 1.000 miliarde euro şi care trebuie să refinanţeze anul viitor o datorie de 750 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO