Business Internaţional

Prima mare economie care pare că depăşeşte criza: PIB-ul Chinei ar fi crescut cu 5,2% în T3 faţă de anul trecut, în timp ce industria continuă să revină la viaţă

Prima mare economie care pare că depăşeşte criza:...

Autor: Eduard Ivanovici

18.10.2020, 11:33 1490

A doua economie a planetei a crescut cu 5,2% în T3 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, după o creştere de 3,2% în T2, potrivi unui sondaj realizat de Reuters şi citat de Investing.

„China a devenit prima economie majoră care se reîntoarce la creşterile de dinainte de virus mulţumită controlării rapide a virusului şi eficacităţii măsurilor de stimulare”, spun analiştii din cadrul Capital Economics, adăugând că ritmul ar putea scădea semnificativ la sfârşitul lui 2021 odată ce stimulentele îşi vor pierde din efect.

Vânzările de automobile au crescut în septembrie pentru a şasea lună la rând, înregistrând un plus de 12,8%. Ford Motor a raportat o creştere lunară de 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Economiştii intervievaţi de Reuters estimează o creştere de 3,2% în iulie-septembrie comparativ cu T2, când s-a înregistrat un plus de 11,5%. În plus, producţia industrială ar fi crescut cu 5,8% în septembrie şi cu 5,6% în august.

Yuanul chinezesc a trecut prin cel mai bun trimestru de la criza financiară, fiind alimentat de scăderile suferite de dolarul american şi domolirea tensiunilor dintre Washington şi Beijing. În China, rata de schimb onshore s-a majorat cu 3,8% comparativ cu dolarul în ultimele trei luni, raportând cea mai mare creştere trimestrială din 2008 încoace.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO