Business Internaţional

Prima ţară care ar putea primi ajutor de la FMI în criza COVID-19. Cel puţin 12 ţări au apelat la Fond până acum

Prima ţară care ar putea primi ajutor de la FMI în...

Autor: Alex Ciutacu

24.03.2020, 14:15 1507

Un număr de 12 ţări din Orientul Mijociu, Africa de Nord şi Asia Centală au apelat la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a cere asistenţă financiară în criza COVID-19, potrivit FT.

Jihan Azour, directorul FMI pentru regiune, a anunţat că fondul ia în considerare finanţarea Republicii Kârgâze din fondurile de urgenţă, în ceea ce se conturează drept primul plată făcută de FMI de la începutul pandemiei. Acesta a mai spus că alte câteva cereri vor fi luate în considerare în zilele următoare.

„Acum, mai mult ca niciodată, cooperarea internaţională este vitală pentru a preveni cicatricile economice pe termen lung”, a notat Jihan Azour.

El a spus că pandemia a dus la prăbuşirea cererii, a redus comerţul, a perturbat producţia, a afectat încrederea consumatorilor şi a înăsprit condiţiile financiare. În acelaşi timp, exportatorii de petrol primesc o lovitură dublă, întrucât sunt afectaţi şi de preţurile din piaţă, care au scăzut cu 50% per baril de la începutul crizei.

Provocarea este cu atât mai mare pentru statele afectate de conflicte, precum Irak, Sudan şi Yemen, unde sistemele de sănătate sunt precare, iar economiile sunt vulnerabile la creşterile abrupte de preţuri pentru bunuri medicale, şi nu numai.

Fondul Monetar Internaţional, condus acum de bulgăroaica Kristalina Georgieva, a anunţat la începutul crizei că mobilizează o capacitate de creditare de 1.000 miliarde dolari pentru ţările afectate.

Săptămâna trecută, Venezuela a cerut o finanţare de de 5 miliarde dolari în contextul crizei COVID-19, însă FMI nu a acceptat cererea. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO