Business Internaţional

Prima ţară europeană care bate palma cu ruşii: Ungaria va testa vaccinul anti-Covid Sputnik V

Prima ţară europeană care bate palma cu ruşii:...

Autor: Alex Ciutacu

12.11.2020, 14:41 5492

Ungaria a anunţat că va primi în următoarele zile mostre din vaccinul rusesc anti-Covid, cunoscut drept Sputnik V, fiind prima ţară membră a Uniunii Europene care vrea să-şi procure vaccinul pe filiera Kremlinului, potrivit FT.

Peter Szijjarto, ministrul ungar pentru afaceri externe şi comerţ, a anunţat miercuri că Ungaria este în „negocieri avansate” pentru a achiziţiona dozele necesare pentru vaccinarea populaţiei de la Moscova.

„Este o veste bună pentru Ungaria”, a spus ministrul.

Dacă Ungaria merge înainte cu această achiziţie, mutarea ar reprezenta o victorie pentru vaccinul dezvoltat de ruşi, care şi-ar face astfel intrarea pe piaţa Uniunii Europene.

Vaccinul dezvoltat în Rusia a fost criticat de mai mulţi experţi din sănătate pentru că ar fi fost aprobat mult prea rapid, iar informaţiile puse la dispoziţia publicului cu privire la eficienţa acestuia sunt foarte limitate.

Filiera vaccinului ar putea fi încă un semn din partea Ungariei că vrea să se apropie mai mult de Rusia.

Ungaria a fost criticată de aliaţii din Vest în ultima perioadă pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată între Nato şi Ucraina, cât şi pentru că şi-a majorat dependenţa energetică de Rusia.

Imediat după ce americanii de la Pfizer şi nemţii de la BioNTech au anunţat un vaccin cu o eficienţă de 90% în teste, Rusia a declarat public că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92%.

Ministrul ungar Peter Szijjarto a anunţat că primele doze vor ajunge în Ungaria în maximum o săptămână şi jumătate pentru teste de laborator, iar testele clinice vor începe în luna decembrie.

În acelaşi timp, el a spus că ar putea începe să comande pentru populaţie chiar din luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO