• Leu / EUR4.8793
  • Leu / GBP5.7839
  • Leu / USD4.8008
Business Internaţional

Primarul Kievului: discuţii de pace doar dacă Rusia părăseşte Ucraina

Primarul Kievului: discuţii de pace doar dacă Rusia părăseşte Ucraina

Autor: Petru Mazilu

18.06.2022, 20:01 46

Discuţiile de pace sunt posibile doar după ce Rusia va părăsi Ucraina, a declarat Vitali Klitschko, primarul oraşului Kiev.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC, că ţara sa va intra în discuţii de pace doar după ce „ultimul soldat rus va părăsi Ucraina".

Fostul campion mondial de box la categoria grea a participat la înmormântarea lui Roman Ratushnyi, un cunoscut activist în vârstă de 24 de ani, devenit luptător voluntar, care a fost ucis la Izium, în regiunea Harkov, la începutul acestei luni.

Unii oficiali ucraineni şi-au exprimat îngrijorarea că aliaţii occidentali ar putea împinge ţara lor spre un acord de pace cu Rusia, având în vedere consecinţele războiului asupra aprovizionării cu alimente şi energie şi asupra economiei globale.

„Ruşii au vorbit despre 'Să găsim un compromis'. Să găsim o soluţie'. Despre ce vorbesc ei? Despre ce compromis? A le ceda ruşilor părţi din teritoriul ucrainean nu este un compromis. Sunt mai mult decât sigur că vom fi gata să discutăm cu ruşii despre un compromis. Dacă ultimul soldat rus va părăsi Ucraina, va fi momentul să discutăm, dar nu încă. Ruşii trebuie să plece din patria noastră", a spus Vitali Klitschko.

Comandanţii ucraineni de pe linia frontului din Donbas, în estul ţării, spun că sunt puternic depăşiţi de ruşi şi că pierd sute de soldaţi în fiecare zi. Totuşi, şi ruşii au pierderi grele, susţine Klitschko.

„Aceasta este o tragedie şi pentru ruşi şi pentru Federaţia Rusă. Oamenii nu înţeleg asta acum, dar sunt sigur că vor realiza foarte curând realitatea. Ruşii mor - pentru ce? Pentru ambiţia lui Putin? De aceea, unitatea în jurul Ucrainei şi a tuturor ţărilor democratice este cheia pentru pace şi libertate în Europa", a precizat Vitali Klitschko.

Decizia finală privind eventualele discuţii de pace va aparţine preşedintelui Volodimir Zelensky şi guvernului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8793
Diferență: -0,1146
Ieri: 4.8849
Azi: 4.8008
Diferență: -0,0208
Ieri: 4.8018
Azi: 5.7839
Diferență: -0,4818
Ieri: 5.8119
Azi: 5.0325
Diferență: -0,3525
Ieri: 5.0503