Business Internaţional

Primarul social-democrat Michael Ludwig câştigă cu 42% din nou primăria Vienei, unde trăieşte 25% din populaţia Austriei. Partidul Libertăţii, cu o retorică antiimigraţie, a pierdut cursa

Aproape o treime din locuitorii Vienei sunt străini, cei mai mulţi venind din ţări musulmane din afara UE. Însă locuitorii străini nu au drept de vot decât în alegerile districtuale - un deficit de democraţie, remarcă AFP.

Aproape o treime din locuitorii Vienei sunt străini, cei mai mulţi venind din ţări musulmane din afara UE. Însă locuitorii străini nu au drept de vot decât în alegerile districtuale - un deficit de democraţie, remarcă AFP.

Autor: Bogdan Cojocaru

13.10.2020, 00:08 489

Una din schimbările aduse de alegerile pentru primăria Vienei este un eşec electoral pe fondul pandemiei pentru formaţiunea naţionalistă şi extremistă cu o retorică puternică antiimigraţie Partidul Libertăţii care în scrutinul anterior, în plină criză a refugiaţilor, a obţinut rezultate record. Altfel, după votul de duminică, criticat că n-ar fi fost pe deplin democratic, capitala Austriei a rămas, aşa cum a fost timp de 75 de ani, un bastion al social democraţilor.

Dincolo de „dictatura“ social-democraţilor, alegerile pentru consiliul local al Vienei, oraş unde este concentrată aproape un sfert din populaţia ţării, sunt considerate un barometru al preferinţelor electorale.

Dacă în 2015, cu criza refugiaţilor testând establishmentul politic peste tot în Europa şi chiar unitatea UE, votul a adus pentru naţionalistul Partidul Libertăţii un scor care i-a încurajat pe liderii săi să proclame că partidul s-a instalat acolo pentru a rămâne, anul acesta a adus o revenire a conservatorilor cancelarului Sebastian Kurz. Astfel, cu criza refugiaţilor înlocuită de pandemie, cei mai mulţi obervatori consideră că alegerile locale sunt primul test electoral pentru modul în care guvernul s-a descurcat în noua criză, dublă, de sănătate şi economică.

Kurz a format o nouă coaliţie de guvernare cu partidul ecologist în ianuarie, după ce alianţa cu Partidul Libertăţii (FP) s-a dezintegrat în urma unui scandal cu iz rusesc şi corupţie în mai anul trecut. Potrivit exit pollurilor, marele câştigător al scrutinului de duminică sunt social-democraţii (SP) conduşi de primarul Michael Ludwig, care au obţinut aproape 42% din voturi, faţă de aproape 40% în 2015. Pe locul doi s-au plasat conservatorii VP ai lui Kurz, care şi-au dublat scorul la aproape 19%. Cancelarul a obţinut conducerea partidului conservator în 2017, după alegerile anterioare pentru primăria Vienei.

Locurile următoare au revenit ecologiştilor (14,6%) şi liberalilor Neos (8%), potrivit Deutsche Welle. FP s-a prăbuşit de la aproape 31% în 2015 la 7,5%. Social-democraţii, care în alegerile anterioare au insistat cu o strategie proimigraţie, au opţiunea de a-şi reînnoi alianţa cu ecologiştii sau de a intra în parteneriate noi cu conservatorii sau cu liberalii. Chestiunea imigranţilor sau refugiaţilor este una delicată în Viena în condiţiile în care aproape o treime din locuitorii oraşului sunt străini, cei mai mulţi venind din ţări musulmane din afara UE. Însă locuitorii străini nu au drept de vot decât în alegerile districtuale - un deficit de democraţie, remarcă AFP. Strategia VP privind refugiaţii mizează pe includere.

Fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, care a condus până anul trecut FP, dar a părăsit partidul din cauza scandalului de corupţie în centru căruia se regăseşte, a încercat să atace primăria capitalei austriece cu „Echipa HC“, dar este probabil să nu ajungă în consiliul local. El a mizat în continuare puternic pe o platformă antiimigraţie. Astfel, într-o campanie video provocatoare, Strache apare stând într-o cafenea vieneză spunând că „copiii“ oraşului au devenit „o minoritate în propria ţară“ din cauza imigraţiei musulmane. La sfârşitul clipului, Strache este întrerupt de chemarea la rugăciune a unui muezin. Replica lui Strache: „Până aici.“

Cariera acestuia la conducerea FP şi a guvernului a fost curmată anul trecut de o înregistrare video cu camera ascunsă în care, la Ibiza, el se oferă să vândă favoruri politice unei femei despre care credea că este nepoata unui oligarh rus în timp ce amestecă o băutură energizantă cu vodcă. Strache susţine că este victima unei conspiraţii vaste instrumentate cu ajutorul presei germane de forţe misterioase care încearcă să submineze extrema dreaptă. Acest scandal l-a adus pe politician sub investigaţia autorităţilor austriece. Însă pe lângă Afacerea Ibiza, Strache este acuzat că ar fi deturnat 500.000 de euro din bugetul FP prin rapoarte de cheltuieli false pentru acoperirea unor cheltuieli personale, precum călătorii împreună cu fiica sa.

Candidatul din partea VP pentru primăria Vienei Gernot Bl¸mel „ care este de asemenea ministrul de finanţe al Austriei „ a declarat că rezultatele alegerilor nu aduc „altceva decât bucurie. VP s-a întors în Viena“. Cancelarul Kurz, pentru care Bl¸mel este unul dintre cei mai loiali aliaţi, a spus că votul arată încredere în politicile guvernului său. „Rezultatele fac ca Viena să fie al optulea succes electoral la rând şi un semn că drumul aşternut de partid este din ce în ce mai popular“, a afirmat el.

Deşi Partidul Popular a atras voturi din dreapta spectrului politic, inclusiv prin canibalizarea poziţiilor extremiştilor privind imigranţii şi ajutoarele sociale, analiştii spun că victoria se datorează la fel de mult eşecurilor oponenţilor având în vedere că echipa lui Bl¸mel a făcut în campania electorală mai multe erori. În general, dreapta populistă a fost prinsă complet pe picior greşit de criza provocată de pandemie. „Criza corona a însemnat că această campanie nu a fost despre spitale, cheltuieli greşite sau despre clişeele obişnuite. Această criză a creat un context cu totul nou“, explică pentru Financial Times Thomas Hofer, analist politic vienez. Partidul libertăţii şi Strache au descris criza provocată de pandemie ca fiind „o nebunie pandemică“ şi au cerut retragerea restricţiilor privind viaţa publică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO