Business Internaţional

Primele declaraţii ale preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce Ucrainei i s-a acordat statut de candidat

Primele declaraţii ale preşedintelui Ucrainei,...

Autor: Laura Buciu

18.06.2022, 10:22 1003

Curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertăţii şi de a elimina în sfârşit zona gri din Europa de Est dintre UE şi Rusia”, a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Twitter, după ce Ucrainei i-a s-a oferit şansa de a „trăi visul european”.

În timp ce războiul face ravagii în estul Ucrainei, Kievul a primit un impuls important vineri, când Comisia Europeană a recomandat Consiliului ca Ucraina să devină un candidat pentru a adera la blocul comunitar, prefigurând o schimbare geopolitică importantă.

La summitul de săptămâna viitoare, liderii UE sunt aşteptaţi să aprobe recomandările executivului blocului european pentru Ucraina şi Moldova vecină, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat pe Twitter că doar curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertăţii şi de a elimina în sfârşit zona gri din Europa de Est dintre UE şi Rusia”.

În timp ce diplomaţia avansa cu Bruxelles-ul, lupte intense continuau în regiunea estică Donbas, unde Rusia încearcă să consolideze şi să extindă câştigurile din ultima vreme.

Premierul britanic Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză în capitala Kiev.

Zelenskiy a declarat într-un discurs în timpul nopţii că decizia statelor membre ale UE rămâne de văzut, dar a adăugat: „Nu vă puteţi imagina cu adevărat puternică forţă europeană, independenţa europeană şi dezvoltarea europeană decât cu Ucraina”.

De altfel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat decizia în timp ce purta culorile Ucrainei, reprezentate de un blazer galben peste o bluză albastră.

„Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană”, a declarat ea. „Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a răbufnit împotriva Occidentului, în special a Statelor Unite, într-un discurs plin de nemulţumiri la Sankt Petersburg, dar a încercat să minimalizeze problema UE.

„Nu avem nimic împotriva ei”, a spus el. „Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei ţări de a adera la uniunea economică”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmăreşte îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, mai ales în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între cei 27 de membri ai blocului.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruseşti au debarcat peste graniţa sa la sfârşitul lunii februarie. În câteva zile i s-au alăturat Moldova şi Georgia, state ex-sovietice mai mici care au, de asemenea, regiuni separatiste susţinute de Rusia.

Deşi este doar începutul unui proces care ar putea dura ani de zile şi care necesită reforme ample, decizia Comisiei Europene pune Kievul pe calea realizării unei aspiraţii considerate inaccesibile cu doar câteva luni în urmă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO