Business Internaţional

Primele negocieri între militari ruşi şi ucraineni pe linia de front

Primele negocieri între militari ruşi şi ucraineni pe...

Autor: Anna Primac

27.09.2014, 09:07 402

"Putem să confirmăm că am acceptat o invitaţie a părţii ucrainene cu privire la monitorizarea negocierilor preliminare între ofiţeri ruşi şi ucraineni", a afirmat OSCE, într-un comuncat.

Aceste discuţii s-au derulat în localitatea Soledar, în regiunea Doneţk, într-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene.

OSCE nu precizează dacă rebelii proruşi au participat la discuţii, însă prezenţa lor a fost confirmată de o sursă diplomatică ucraineană şi chiar de către rebeli.

Armata ucraineană a precizat într-un comunicat că la întâlnire au participat 76 de militari ruşi. Kievul a adăugat că negocierile au vizat aplicarea memorandumului semnat pe 20 septembrie la Minsk.

Totuşi, Ministerul rus de Externe a dezminţit informaţiile privind participarea directă a militarilor ruşi la aceste negocieri, asigurând că punerea în aplicare a acordului de încetare a focului a fost discutată doar de către Ucraina şi rebeli.

"Rolul părţii ruse, în calitate de membru al Grupului de Contact, constă în furnizarea unei asistenţe necesare procesului de pace", a subliniat Moscova.

Memorandumul semnat pe 20 septembrie între reprezentanţii Kievului, Rusiei, Mihail Zurabov, OSCE şi de liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk are rolul de a consolida acordul de încetare a focului încheiat pe 5 septembrie.

Documentul prevede, în special, instituirea şi respectarea unei zone demilitarizate într-un perimetru de 30 de kilometri stabilit pe linia de front.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO