Business Internaţional

Primele victime ale războiului comercial pornit de Trump contra lumii: companii şi fermieri din SUA, acţiunile chineze, producătorii mici de telefoane mobile şi lira turcească

Preşedintele SUA Donald Trump nu face nici un pas înapoi şi îi ameninţă pe chinezi că le majorează din nou taxele vamale de la 10% la 25%

Preşedintele SUA Donald Trump nu face nici un pas înapoi şi îi ameninţă pe chinezi că le majorează din nou taxele vamale de la 10% la 25%

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2018, 00:08 1517

Cine sunt acestea? Depinde pe cine întrebi. Propaganda chineză sau din alte ţări din Asia scrie că fermierii americani au devenit victime directe ale războiului comercial.

Stocurile depozitelor de carne frigorifice din SUA cresc spre niveluri record din cauza perspectivei scumpirilor cauzate de majorarea tarifelor, scrie People's Daily. „Războiul comercial taie picioarele de sub fermieri, iar Casa Albă are în plan să cheltuiască 12 miliarde de dolari pe «cârje de aur»“, spune senatorul republican Ben Sasse, care menţionează că fermierii vor ca mai degrabă să hrănească lumea în loc să încaseze lovituri şi subvenţii. Alte titluri de propagandă (Eurasia Future) spun că „fermierii americani sunt în pragul crizei în timp ce companiile chineze de tehnologie au succes cu toate că le este blocat accesul pe piaţa americană“. Apoi, porturile americane au ajuns victime directe ale războiului comercial, scrie tot People's Daily. Circa 287.000 de locuri de muncă din California sunt în afaceri ţintite de tarifele chineze, 156.000 în Texas şi 154.000 în statul Washington. Statistici despre 328 de porturi oficiale calculate de Autoritatea de protecţie vamală americană arată că produse chineze de peste 505 miliarde de dolari au ajuns din China anul trecut.

Financial Times notează că acţiunile de pe bursele din China au cedat celor din Japonia locul doi în clasamentul global al celor mai mari burse de capital. Retrogradarea burselor chineze vine după ce pieţele asiatice au scăzut din cauza creşterii tensiunilor comerciale în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump a spus că ia în considerere majorarea tarifelor aplicate unor bunuri chineze de 200 de miliarde de dolari de la 10%, cât a anunţat iniţial, la 25%. Apoi, acţiunile chineze au fost afectate anul acesta de incertitudinile privind relaţiile comerciale ale Beijingului cu Washing­tonul. Indicele Shanghai Composite s-a prăbuşit cu 17% anul acesta.

Publicaţia Nikkei scrie, citând firma taiwa­neză de semiconductori MediaTek, că războiul comercial îi sperie pe producătorii mici de telefoane mobile. MediaTek nu vede creştere în producţia globală de smartphone-uri anul acesta. Intensificarea războiului comercial dintre SUA şi China îi poate lovi pe producătorii de telefoane din eşalonul secund şi cererea în general. „Se vede limpede o tendinţă rapidă de consolidare printre producătorii chinezi de smartphone-uri“, a explicat Rick Tsai, CEO al MediaTek.

Din America vine vestea că prima victimă a escaladării războiului comercial este oraşul Plymouth, capitala brânzei din Wisconsin. Ca răspuns la tarifele aplicate de Washington oţelului şi aluminiului din import, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA - Canada, China, UE şi Mexic - au luat la ţintă industria americană a brânzeturilor cu reglementări noi şi tarife suplimentare.

De asemenea, furnizarea de porumb american s-ar putea reduce cu 23% anul viitor din cauza războiului comercial, spun analişti citaţi de Business Recorder.

În Turcia, o ţară aliată cu SUA în NATO, dar în conflict comercial cu acestea, producătorii de oţel se orientează către state din vestul Africii ca răspuns la conflictul internaţional al tarifelor.

Războiul afectează direct piaţa turcă. MMK, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Rusia, a amânat lansarea unui proiect lucrativ în Turcia din cauza incertitudinilor create de războiul comercial, scrie Reuters. Apoi, războiul loveşte în cel mai vulnerabil punct al economiei turce, lira. Moneda a atins la sfârşitul săptămânii trecute un nou minim istoric faţă de dolar din cauza unor noi sancţiuni americane.

În China, autorităţile au trecut la măsuri mai directe decât tarifele contra economiei americane, cu compania de stat Sinopec suspendând importurile de petrol american, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de Reuters.

Însă victimele care au primit până acum cele mai dure lovituri par a fi constructorii auto,  Ford, General Motors şi Fiat Chrysler emiţând avertismente că războiul comercial le afectează performanţele financiare, notează BBC. De asemenea, Jaguar Land Rover, cel mai mare producător auto britanic, a raportat pierderi pentru prima dată în ultimii trei ani după reducerea vânzărilor în China „ acolo, cumpărătorii şi-au amânat achiziţiile în aşteptarea reducerii tarifelor la importul de maşini europene.

BMW a anunţat că va majora preţurile pentru două modele din cauza majorării tarifelor pentru importul în SUA de maşini produse în China. Şi Tesla a majorat preţurile. Producătorul american de motociclete Harley-Davidson intenţionează să mute o parte din producţie în afara SUA pentru a evita povara substanţială a tarifelor aplicate de UE.

În sectorul alimentelor şi băuturilor, Tyson Foods şi-a redus proiecţiile de profit din cauza reducerii preţurilor cărnii de porc produse în SUA. Brown-Forman a avertizat că va scumpi whiskeyurile Jack Daniel's şi altele în unele ţări europene. Şi Coca-Cola  a anunţat că va majora preţurile, dar în America de Nord, pentru a amortiza scumpirea transportului şi metalelor, scrie Wall Street Journal. Este de observant că principalele companii afectate de războiul comercial pornit de Trump contra lumii sunt americane.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO