Business Internaţional

„Primul copil care va trăi peste 150 de ani s-a născut deja.“ Vârsta de pensionare va sări de 95 de ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.06.2015, 15:18 1879

Progresele ştiinţei şi medicinei îi pun pe consilierii financiari din SUA în faţa unei probleme cu care nimeni nu s-a mai confruntat niciodată: cum să faci planuri de dezvol­tare financiară, educaţională  şi de pensionare pentru o persoană care va trăi 150 de ani.

În câteva decenii noua vârstă de pensionare nu va fi 65 de ani, nici 80 şi nici măcar 95 de ani, ci mai mare, scrie CNBC.

În urmă cu 100 de ani speranţa de viaţă era de 42 de ani. În prezent, aceasta este dublă. Oamenii de ştiinţă au descoperit mecanismele responsabile cu îmbătrânirea şi fac deja experimente pentru a găsi cum procesul poate fi inversat. În Marea Mediterană şi în apele Japoniei a fost descoperită o meduză, Turritopsis, care nu moare de bătrâneţe.

„Într-un deceniu sau doi va fi o clasă de oameni care în urma unor tratamente vor trăi mai mult, iar aceasta afectează planificarea muncii, planificarea pensionării. Va fi ceva cu totul nou pentru societate“, a afirmat Salim Ismail, fost director de inovaţie la Yahoo, iar acum director fondator al Singularity University.

Aceasta înseamnă reformarea completă a modelelor de planificare financiară şi a businessului de profil în general.

„Prima persoană care va ajunge la vârsta de 150 de ani s-a născut deja. Cum pot vorbi cu un client care se pregăteşte să se pensioneze la vârsta de 65 de ani folosind modelul tradiţional şi un software de planificare care nu poate trece de vârsta de 95 de ani? Modelul financiar este depăşit“, spune Ric Edelman, CEO al Edelman Financial Services, companie cu 27.000 de clienţi în SUA.

Pentru Ric Edelman schimbarea de direcţie dintre ciclul de viaţă liniar spre cel circular, urmare a prelungirii vieţii, este deja vizibilă.

Americanul cu venituri medii în vârstă de 35 de ani a trecut deja prin opt locuri de muncă. „Nu vor fi doar naştere, şcoală, slujbă şi moarte. În curând oamenii vor intra într-un cilcu care n-a mai existat niciodată: muncă, şcoală, distracţie, mai multă şcoală, mai multă muncă.“

În viitor se va pune mai puţin accent pe bani şi mult pe viitorul în sine, a explicat Bill Bachrach, CEO al firmei de consultanţă Bachrach & Associates.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO