Partidul spaniol de extremă dreapta Vox a recunoscut pentru El Pais că MBH Bank din Ungaria i-a acordat un împrumut de 9,2 milioane de euro (aproximativ 3,6 miliarde de forinţi la cursul actual) pentru a-şi finanţa campania din alegerile parlamentare şi municipale din 2023, potrivit Telex.
Informaţia a fost confirmată pentru publicaţia spaniolă de către purtătorul de cuvânt al partidului Pepa Millan, care a justificat împrumutul primit de la banca maghiară argumentând că partidul nu a putut obţine finanţare de la surse spaniole.
Mai multe surse din managementul Vox au confirmat pentru El Pais că MBH Bank i-a oferit partidului împrumutul în două tranşe. Prima a fost de 6,7 milioane de euro, iar a doua de 2,6 milioane. Partidul a adăugat că împrumutul a fost rambursat integral.
Vox a anunţat în iulie că va părăsi grupul ECR din Parlamentul European şi se va alătura grupului politic de dreapta Patrioţi pentru Europa. Acesta din urmă a fost fondat de partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria împreună cu Partidul Libertăţii (FPO) din Austria şi ANO din Cehia.
Nu este pentru prima dată când o instituţie financiară maghiară finanţează campania unui partid de extremă dreapta străin. MKB Bank, care a fost integrată în MBH, a susţinut în 2022 campania Marinei Le Pen la alegerile prezidenţiale cu un împrumut de 10,7 milioane de euro.
Potrivit Euractiv, suma i-a dat un impuls semnificativ Marinei Le Pen, obligată până atunci să desfăşoare o campanie electorală restrânsă din cauza finanţelor limitate ale partidului şi ezitarea băncilor franceze de a-i împrumuta bani.
MKB Bank a fost implicată şi într-un scandal de spălare de bani, FBI-ul suspectând că fonduri de aproape 4 miliarde de euro au fost transferate în mod ilegal prin intermediul acesteia din Ungaria către ţări arabe şi asiatice.
Banca a acuzat presa maghiară de defăimare şi a declarat că nu este implicată în nicio activitate ilegală.
MBH Bank a luat naştere în urma fuziunii a trei dintre cele mai mari bănci din Ungaria, Budapest Bank, MKB Bank şi Takarekbank, premierul Viktor Orban sperând că aceasta îi va servi obiectivelor sale politice.
La acea vreme, criticii avertizau că „superbanca“ îl va ajuta pe Orban să-şi ducă la îndeplinire agenda naţionalistă şi chiar să finanţeze aliaţi iliberali de peste graniţe, notează Financial Times.
În afară de statul maghiar, ceilalţi deţinători ai băncii sunt cel mai apropiat aliat al lui Orban, Lorinc Meszaros, cu aproximativ 40%, şi un grup de investitori cu legături cu fiul guvernatorului băncii centrale, Gyorgy Matolcsy.
Grupul Meszaros, deţinut de Lorinc Meszaros, omul despre care se crede că are grijă de afacerile acestuia, are participaţii la firme din sectoarele media şi al energiei, participând de asemenea în 2022 la procesul de depunere de oferte pentru patru licenţe de televiziune în Serbia.