Business Internaţional

Prinsă între mândria de a nu dezamăgi pieţele şi criza din zona euro, Polonia se află în faţa primei recesiuni din ultimii 20 de ani

Prinsă între mândria de a nu dezamăgi pieţele şi criza din zona euro, Polonia se află în faţa primei recesiuni din ultimii 20 de ani

Marek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze: Situaţia este serioasă, încetinirea considerabilă, dar nici pe departe nu credem că situaţia este dramatică. Foto: AFP

07.12.2012, 00:06 1453

Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, se pregăteşte de prima rece­siune din ultimii 20 de ani, că­zută pradă crizei datoriilor din zona euro care-i macină pieţele de export şi mândriei de a avea o politică bugetară riguroasă.

"Anul viitor va fi mult mai dificil decât 2009. Cel puţin atunci economia a rămas închegată. Acestea sunt cele mai dificile vremuri de când mi-am deschis afacerile în 1991", se plânge Tomasz Nordynski, proprietarul unui dealer Peugeot.

Vânzările firmei sale au scăzut cu 15% anul acesta, iar omul de afaceri se aşteaptă ca trendul să continue şi în 2013. Nordynski a concediat deja o parte din personal şi are în vedere noi disponibilizări, scrie Bloom­berg. Cazul său este reprezentativ pentru problemele generale ale Poloniei, singura economie din UE care a reuşit să evite recesiunea în criza din 2009. Mândria că ţara este imună la turbulenţele din Europa de Vest este înlocuită treptat de teama că "miracolul polonez" - mitul unei insule de creştere într-o Uniune Europeană care se îneacă în recesiune - va fi copleşit de trendul general.

În condiţiile în care creşterea consu­mului, investiţiile şi exporturile scad, iar şomajul se încăpăţânează să rămână ridicat, cu rata şomajului la 12,5%, autorităţile încearcă să reacţioneze.

Dobânzi mai mici pentru stimularea creşterii

Banca centrală a redus miercuri dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la 4,25%, a doua scădere în două luni. Decizia marchează o schimbare enormă de la optimismul care domina în primăvară, când Polonia a fost singura ţară din UE care a majorat dobânda.

"Consiliul de Politică Monetară lu­crează din greu şi nu-şi poate permite să pună pauză relaxării", a declarat guvernatorul Marek Belka, adăugând că în ianuarie ar putea urma o nouă reducere a dobânzii. "Situaţia este serioasă, încetinirea considerabilă, dar nici pe departe nu credem că situaţia este dramatică", a mai spus Belka.

Banca centrală a redus luna trecută dobânda pentru prima dată după 2009, iar guvernatorul a anunţat începerea unui proces de relaxare a politicii monetare în contextul în care economia a crescut cu cel mai lent ritm din ultimii trei ani. De atunci, economia a continuat să se deterioreze, iar înflaţia a decelerat, ceea ce i-a determinat pe unii analişti, printre care Marcin Mazurek de la BRE Bank, unitatea poloneză a Commerzbank, să anticipeze recesiune pentru anul viitor.

"Consumul s-a izbit de un zid. În al patrulea trimestru vom putea contesta veridicitatea ideii imposibilităţii creşterii negative a consumului în Polonia", a spus Mazurek.

Criza euro întunecă Polonia

Cum zona euro contemplă şi ea recesiunea sunt puţine speranţe ca economia să primească un impuls din exterior. În sectorul auto, unul dintre principalii exportatori ai ţării, producţia s-a redus cu o cincime în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2011, problemele constructorilor auto Fiat şi Opel reverberând asupra uzinelor lor poloneze.

"Dacă cel mai important partener co­mercial al nostru - vecinul nostru din vest - se confruntă cu stagnare, atunci şi economia noastră este afectată", a explicat premierul polonez Donald Tusk.

Guvernul intenţionează să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB, de la 7,9% din PIB în 2010, unul dintre cele mai îndrăzneţe, dar şi dramatice eforturi bugetare din UE. Însă acest efort taie aproape orice speranţă pentru creşterea cheltuielilor interne.

Spaţiul de manevră al guvernului este, de asemenea, îngrădit de încrederea, cu mult efort câştigată pe pieţele de obligaţiuni, că îşi respectă promisiunile bugetare. Polonia se finanţează de pe pieţe mai uşor decât multe dintre ţările de la periferia zonei euro. Randamentul obligaţiunilor poloneze cu scadenţa la zece ani a scăzut săptămâna trecută sub 4% pentru prima dată în istorie, iar guvernul a acoperit deja mai mult de 20% din necesarul de împrumut pentru anul viitor.

Atuuri: datorii mici şi zlotul slab

Polonia resimte, de asemenea, efectele rolului de gazdă a Campionatului European de Fotbal Euro 2012, eveniment pentru care s-a angajat la proiecte costisitoare de extindere şi modernizare a infrastructurii rutiere şi feroviare. De aceea, acum contractele noi sunt rare. În plus, sectorul construcţiilor este zguduit de un număr record de falimente, dintre care unele ale unor companii mari.

Dar economia poloneză are şi câteva atuuri, precum zlotul slab comparativ cu euro, ceea ce este benefic pentru exporturi, şi nivelul redus al datoriilor. Pe de altă parte, Polonia are un deficit comercial substanţial, devine rapid dependentă de creditul străin şi valori imobiliare în scădere, potrivit Warsaw Business Journal. În faţa acestor provocări, guvernul se grăbeşte să creeze un vehicul de investiţii care să utilizeze venituri din vân­zarea activelor de stat pentru finanţarea pro­iectelor mari de infrastructură din do­meniul generării de electricitate, al explo­rării gazelor de şist şi al construcţiei de drumuri.

Ce mai e nou în zona euro

Grecia este retrogradată la "default selectiv"

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus ratingul suveran al Greciei de la "CCC" la "SD" (default selectiv) după ce guvernul de la Atena a pornit o schemă de răscumpărare de datorii, scrie Le Monde. Grecia a oferit zece miliarde de euro pentru cumpărarea de datorii emise anul acesta. Pentru a încuraja investitorii, Atena oferă un preţ mai mare decât a stabilit iniţial. "Răscumpărarea reprezintă ceea ce noi considerăm că este o restructurare a datoriilor cu probleme", se arată într-un comunicat al S&P. Analiştii nu cred că decizia firmei de evaluare va avea impact semnificativ asupra planurilor Greciei, deoarece statul a efectuat deja cea mai mare restructurare de datorii din istorie.

Guvernul britanic admite că ratingul de top îi este ameninţat

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a admis că Marea Britanie şi-ar putea pierde ratingul suveran maxim "AAA" chiar dacă strategia sa economică este centrată pe readucerea sub control a finanţelor publice, scrie AP. Comentariile ministrului vin după ce Fitch a avertizat că datoriile estimate pentru 2015-2016 "se apropie de limita superioară a nivelului care i-ar permite Marii Britanii să-şi menţină ratingul maxim".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO