Business Internaţional

Privirile se îndreaptă cu îngrijorare asupra Spaniei, ţară „prea mare pentru a putea fi susţinută“

Privirile se îndreaptă cu îngrijorare asupra Spaniei, ţară „prea mare pentru a putea fi susţinută“

Autor: Catalina Apostoiu

21.11.2010, 23:50 37

Din perspectiva celor mai mari fonduri de hedging ale lumii,considerate în mod tipic drept cei mai experimentaţi traderi de pepiaţă, zona euro se află acum în faţa unei mari întrebări: ce se vaîntâmpla cu Spania?, scrie Financial Times.

În timp ce politicienii europeni se confruntă cu criza dinIrlanda, managerii de fonduri de hedging îşi îndreaptă deja atenţiaasupra posibilităţii ca problemele din această ţară să se extindăîn Portugalia şi Spania, devenind o criză sistemică pentru zonaeuro ca întreg.

"Problema irlandeză va fi soluţionată", spune GuillaumeFonkenell, director de investiţii în cadrul fondului Pharo. "Pentrunoi, contagiunea este problema. Dacă piaţa îşi pierde încrederea înSpania, atunci toate pariurile cad. Spania este prea mare pentru afi susţinută financiar".

Unele fonduri de hedging au pariat însă de ceva timp exact peacest gen de scenariu.

În cadrul unei note trimise clienţilor, Bridgewater, cel maimare fond de hedging al lumii, avertiza în luna februarie că Spaniareprezintă cea mai mare temere a sa din zona euro.

Excesele se plătesc

"Conform aşteptărilor, guvernul spaniol a decis să aibă deficitebugetare mari care au fost finanţate cu împrumuturi mari, însă cucât datoria creşte, cu atât această abordare se apropie desfârşit", se arată în nota fondului.

"Considerăm datoriile suverane ale Spaniei mult mai riscantepentru că ni se pare că există un risc ridicat ca Spania să nu fiecapabilă să vândă titlurile de care are nevoie pentru a-şi finanţadeficitele", susţin oficialii Bridgewater.

Fondurile de hedging au început deja să se protejeze împotrivaunui default al obligaţiunilor spaniole, anticipând o criză înSpania în primul trimestru al anului viitor. Puţini traderitranzacţionează cu absolută convingere totuşi.

"Poziţiile short sunt atât de aglomerate, încât nu auperformanţe ", spune Konkenell.

Deşi admit că deficitul bugetar al Spaniei pe 2009 de 11,1% dinProdusul Intern Brut s-a numărat printre cele mai ridicate din zonaeuro, miniştrii spanioli argumentează că pieţele financiare nu suntconştiente de soliditatea finanţelor publice ale ţării în raport curestul Europei.

Datoria publică a Spaniei ca proporţie din PIB se situa la 53%la sfârşitul anului trecut, sub media zonei euro de 79%. Niveluleste în continuare unul dintre cele mai scăzute din rânduleconomiilor occidentale, în pofida nivelului ridicat de emisiunidin ultimele luni.

Pariuri împotriva euro

Deşi puţini manageri au îndoieli cu privire la ce va urma, ceamai mare criză cu care s-a confruntat vreodată zona euro, cum se vaajunge la această situaţie nu este clar. Poziţia evidentă pentrumajoritatea fondurilor de hedging implică a paria împotrivaeuro.

În contextul în care temerile privitoare la Irlanda, Portugaliaşi Spania este de aşteptat să apese asupra monedei unice, uniimanageri sunt dispuşi să parieze pe deprecierea euro şi să suporteconsecinţele unei aprecierei a monedei după soluţionarea crizeiirlandeze, aceştia considerând că moneda va scădea în modinevitabil înainte de sfârşitul anului.

Însă a paria împotriva monedei este extrem de dificil, nu înultimul rând din cauza complicaţiilor de pe pieţe provocate deultimele acţiuni de relaxare cantitativă ale băncii centraleamericane.

Managerii fondurilor de hedging urmăresc de asemeneainteracţiunea complexă dintre băncile din zona euro şi economiileaflate la periferia zonei.

A paria pe scăderea acţiunilor băncilor din zona euro a devenitdin nou o operaţiune atractivă pentru fondurile de hedging, chiarşi în contextul supravegherii BCE. Unele fonduri de hedging credchiar că politica BCE a fost cea care a adâncit criza dinregiune.

După cum arată analiştii Citigroup, operaţiunile de lichiditateale BCE menite să atenueze tensiunea din sistemul bancar al zoneieuro au încurajat băncile să acumuleze titluri guvernamentale deaici.

În timp ce managerii de fonduri au adoptat deja poziţii short cuprivire la obligaţiunile guvernamentale, întrebarea este acum câtde acut se va simţi criza din nou în sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO