Business Internaţional

Încă o problemă pentru economia românească: Cu câte miliarde de euro vor scădea banii pe care îi trimit în ţară românii din afară în acest an. Diaspora reprezintă cel mai mare investitor în România, iar 2019 a fost un an record, cu 6,7 mld. euro trimişi în ţară, adică 3% din PIB

Încă o problemă pentru economia românească: Cu câte...

Autor: Ştefan Stan

23.04.2020, 17:57 1324

Cei aproximativ 4 milioane de români care lucrează în străinătate au trimis înapoi în ţară anul trecut peste 7,2 miliarde de dolari (6,7 mld. euro), cu 251 de milioane de dolari mai mult ca anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Mondială.  

Totodată, în acelaşi raport, Banca Mondială avertizează că remiterile de bani la nivel global vor scădea considerabil, cu aproximativ 20% în 2020, în condiţiile crizei economice generate de pandemia covid-19.

Scăderea proiectată de Banca Mondială este cea mai drastică din istoria recentă, şi este generată în mare parte din cauza prăbuşirii migraţiei şi a muncitorilor sezonieri, care sunt printre cele mai vulerabile categorii din piaţa muncii.

Remiterile către ţările cu venituri joase şi medii, care reprezintă în multe cazuri o sursă de supravieţuire pentru persoanele rămase acasă, sunt proiectate să scadă la 445 de miliarde de dolari. 

”Remiterile sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Recesiunea în curs, provocată de pandemie, afectează puternic abilitatea oamenilor de a trimite bani acasă”, a declarat poreşedintele World Bank Groul, David Malpass. 

Declinul puternic din 2020 vine după ce remiterile au atins un nivel record de 554 miliarde de dolari în 2019. Chiar şi cu această scădere, remiterile sunt aşteptate ca în multe economii să fie principala sursă de finanţare, în contextul scăderii drastice a investiţiilor străine directe, de peste 35%. 

În 2019, remiterile către ţările din Europa de Est au fost printre cele mai importante dintre grupurile analizate de Banca Mondială. Campioana este Ukraina, care a primit cele mai mari sume din regiune, totalizând 16 miliarde de dolari. 

Românii au trimis înapoi în ţară anul trecut 7,2 miliarde de dolari, adică 3% din PIB, potrivit raportului Băncii Mondiale, în timp ce bulgarii au trimis în ţară 2,3 miliarde de dolari, iar ungurii au făcut remiteri de 4,3 miliarde de dolari. 

Investiţiile străine în România au fost în 2019 în jurul la 5 miliarde de dolari, iar dacă se compară cu banii trimişi oficial de românii care lucrează în afară, Diaspora reprezintă cei mai mari investitori în România. 

Aceşti bani susţineau consumul, achiziţiile de case, susţineau bricolajul şi piaţa materialelor de construcţii, plus economisirea bancară. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO