Business Internaţional

Probleme de infrastructură: 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza războiului

Probleme de infrastructură: 25 de milioane de tone de...

Autor: Mediafax

06.05.2022, 16:41 2381

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza problemelor de infrastructură şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat un oficial al agenţiei ONU pentru alimente, citat de Sky News.

Aceste blocaje sunt considerate un factor care stă la baza preţurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, înainte de a se relaxa uşor în aprilie, a declarat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb (mazăre) în sezonul 2020/2021 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

„Este o situaţie aproape îngrozitoare cea pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza lipsei de infrastructură, a blocării porturilor”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAO, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că silozurile pline ar putea duce la o lipsă de depozitare în timpul următoarei recolte, care va fi în iulie şi august.

„În ciuda războiului, condiţiile de recoltă nu par atât de grave. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, în special dacă nu se va deschide un coridor de grâu pentru exportul din Ucraina”, a spus el.

Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de rapoartele potrivit cărora unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a da, însă, detalii.

Aceasta declaraţie vine după ce şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului a declarat săptămâna aceasta că este „serios îngrijorată” de creşterea preţurilor la alimente.

„Ar ajuta cu adevărat lumea dacă am putea evacua aceste cereale (din Ucraina - n.r.)”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala.

„Există un risc serios ca preţurile alimentelor să crească şi să ajungă la un nivel inaccesibil, ceea ce ar putea duce la mai multă foamete”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO