Business Internaţional

Probleme pentru AstraZeneca: Gigantul farmaceutic a raportat o eroare în procesul de vaccinare împotriva coronavirusului, rata de eficienţă ar fi de aproximativ 70%

Probleme pentru AstraZeneca: Gigantul farmaceutic a...

Autor: Eduard Ivanovici

26.11.2020, 14:03 1205

Eficienţa vaccinului dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford s-ar datora unei erori de dozare, notează Euronews.

Gigantul farmaceutic a declarat luni că vaccinul prezintă o eficienţă de 90% după ce participanţii au primit o doză întreagă la aproximativ o lună de la prima inoculare, care constă într-o jumătate de doză. Însă vaccinul este eficient în proporţie de numai 62% în grupul care a primit două doze întregi.

Universitatea Oxford a declarat miercuri că unele flacoane din care a fost administrat serul nu au prezentat aceeaşi concentraţie de vaccin ca celelalte, iar grupul cu doze mai mici este format din oameni cu vârste de până în 55 de ani, fapt ce ar fi contribuit la rata de eficienţă a vaccinului, având în vedere gradul ridicat de imunitate al persoanelor tinere.

În consecinţă, media ratei de eficienţă din cele două grupuri este de circa 70%, AstraZeneca şi Universitatea Oxford începând să fie criticate astfel pentru lipsa de transparenţă din publicarea rezultatelor.

Compania a folosit datele a peste 23.000 de voluntari din Regatul Unit şi Brazilia şi urmează să colecteze un nou set de informaţii în următoarele săptămâni. În plus, AstraZeneca a mai declarat că analizele ulterioare ar putea altera rezultatele publicate zilele trecute, însă ar contura mai clar perioada de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO