Business Internaţional

Problemele lumii emergente sunt abia la început şi vor începe să infecteze şi economiile dezvoltate. Europa riscă să intre în recesiune

Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, încearcă să tempereze criza politică şi economică cu tăieri până la os ale cheltuielilor. Ea a renunţat la opt ministere şi şi-a redus salariul cu 10%.

Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, încearcă să tempereze criza politică şi economică cu tăieri până la os ale cheltuielilor. Ea a renunţat la opt ministere şi şi-a redus salariul cu 10%.

Autor: Bogdan Cojocaru

05.10.2015, 00:06 3806

Pieţele emergente sunt total dezechilibrate şi chinurile lor vor frâna creşterea din SUA şi ar putea aduce Europa într-o nouă recesiune, avertizează Mohamed El-Erian, un popular analist şi manager de fonduri, în timp ce cel mai mare grup de lobby pentru bănci atenţionează că aceste pieţe se confruntă cu un exod al capitalului fără precedent în ultimele decenii.  

Rubla rusească a devenit una dintre cele mai slabe monede din lumea emergentă. Moscova s-a angajat într-un război în Siria care va consuma resurse importante, în timp ce economia este în recesiune, iar preţul petrolului, de care aceasta este dependentă, nu dau semne de revenire sustenabilă.

În Turcia, prăbuşirea continuă a lirei turceşti a împins rezervele valutare ale băncii centrale la minimul ultimilor trei ani. Investiţiile directe străine în această ţară au scăzut cu 22% în primele şase luni, iar investitorii locali preferă să-şi ducă banii pe pieţe străine. În Brazilia, una dintre cele mai mari economii emergente ale lumii, preşe­dintele Dilma Rousseff încearcă să tempereze criza politică şi economică cu tăieri până la os ale cheltuielilor. Ea a renunţat la opt ministere şi şi-a redus salariul cu 10%.

Aproape un milion de locuri de muncă au dispărut în ultimul an, iar cea mai mare companie braziliană, Petrobras, şi alte câteva companii importante sunt blocate de un masiv scandal de corupţie.

Popularitatea preşedintelui este la pământ, sondajele de opinie sugerând o rată de sprijin de 10% din partea populaţiei, potrivit The Guardian.

Neîncrederea în economia chineză şi în politicile din ce în ce mai imprevizibile ale marilor bănci centrale şi managementul defectuos al economiilor emergente, eviden­ţiat acum mai bine de criza chineză, îi obligă pe investitori să se retragă de pe pieţele nesigure.

El-Erian este doar o voce din corul de economişti şi instituţii care atrag tot mai puternic atenţia că pieţele emergente au probleme serioase. Preşedintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim şi şefa Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde s-au făcut în special remarcaţi în acest cor, notează CNBC. El-Erian subliniază că problemele legate de creşterea economiei globale au apărut într-un moment dificil pentru Rezerva Federală americană, cea mai puternică bancă centrală din lume, care trebuie să decidă dacă începe să majoreze dobânzile, pentru a preveni pericolul apariţiei unor bule periculoase pe pieţele din SUA dar cu riscul de a zăpăci şi mai mult pieţele emergente, sau să le lase la actualele niveluri.

“Există riscul ca Fed să facă ceea ce trebuie, dar la un moment total nepotrivit”, spune El-Erian.

Un indice realizat de Brookings Institution şi Financial Times sugerează că turbulenţele prin care trec economiile emergente riscă să lovească dur economia mondială.

 

O combinaţie periculoasă

Eswar Prasad, profesor de politici comerciale şi asociat al Brookings, atrage atenţia că slăbiciunile celor mai multe economii sărace a creat “o combinaţie periculoasă de traiectorii de creştere divergente, cerere insuficientă şi riscuri deflaţioniste”.

Lagarde, şefa FMI, a explicat în urmă cu câteva zile că tendinţele din economia globală sunt “neuniforme şi dezamăgitoare”, că avansul economiei mondiale va fi mai slab decât anul trecut, dar că în 2016 revenirea va prinde forţă. Financial Times judecă aceste previziuni ca fiind optimiste, având în vedere că Fondul are încredere că Beijingul va reuşi să-şi transforme economia, trecând de la un model de creştere bazat pe industrie şi investiţii la unul care are în centru consumul şi serviciile.

Spre deosebire de FMI, indicele Brookings-FT, bazat pe cele mai recente date, sugerează că problemele sunt mai grave, că “decalajele sunt mari în ceea ce priveşte perspectivele de creştere ale pieţelor emergente şi cele avansate şi că divergenşele sunt adânci chiar şi în interiorul acestor două grupuri”.

Profesorul Prasad se teme că prăbuşirea încrederii în economiile emergente va “infecta” economiile avansate în următoarele luni.

Pieţele financiare au început deja să-şi piardă încrederea în puterea băncilor centrale de a reface cererea din economia mondială . În trimestrul trei, bursele de acţiuni au înregistrat cele mai mari pierderi, pentru această perioadă, de după criza zonei euro din 2011.

Institutul pentru Finanţe Internaţionale, cel mai puternic grup de lobby pentru bănci, a calculat că anul acesta din pieţele emergente vor ieşi 541 de miliarde de dolari. 2015 va fi, astfel, primul an din ultimele trei decenii, în care din pieţele emergente ies mai mulţi bani decât intră, scrie The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO