Business Internaţional

Procesul de reconstructie a Irakului va fi mai costisitor decat razboiul

28.03.2003, 00:00 21

Costurile pentru SUA dupa incheierea conflictului din Irak ar putea fi cu mult mai ridicate decat cheltuielile de razboi, aceasta perspectiva deteriorand si mai mult asteptarile analistilor cu privire la evolutia economiei americane, relateaza Reuters.
Potrivit unui raport publicat recent de Council on Foreign Relations, o organizatie americana nonprofit specializata in domeniul relatiilor internationale, Statele Unite ar putea fi nevoite sa pozitioneze in Irak aproape 75.000 de militari, dupa incheierea conflictului.
Acest efort financiar, cumulat cu ajutoarele destinate populatiei si cheltuielile de reparatii ar putea totaliza anual 20 de miliarde de dolari, in contextul in care procesul de reconstructie se va prelungi de-a lungul mai multor ani.
La randul sau, Bob Bixby, director executiv al grupului american Concord Coalition, care pledeaza pentru echilibrarea balantei bugetare, estimeaza ca SUA va cheltui anual in acest sens intre 10 si 30 de miliarde de dolari.
Potrivit analistilor, nivelul cheltuielilor necesare in perioada de ocupatie post-conflict va fi determinat de mai multi factori. Elementul definitoriu este durata si amploarea operatiunilor in care se vor implica SUA, ceea ce va depinde in mare masura si de atitudinea lumii fata de regimul irakian post-Saddam. O alta variabila ar fi sprijinul financiar extern de care vor beneficia Statele Unite, fie din partea altor tari, fie prin asmilarea unei parti din veniturile obtinute din exporturile irakiene de petrol.
In cazul in care administratia de la Washington se va implica de una singura in reconstructia Irakului, procesul va fi lung si cu consecinte considerable asupra economiei nationale.
Un prim efect poate fi incetinirea ritmului de crestere a cheltuielilor, asa cum s-a intamplat in perioada urmatoare razboiului din Vietnam. O alta ipoteza formulata de analisti este revenirea SUA la economia de la inceputul anilor '80, cand escaladarea cheltuielilor de inarmare a provocat deficite bugetare masive in timpul administratiei Reagan. Pe de alta parte, exista si voci optimiste, care considera ca Statele Unite nu vor fi singurele implicate in procesul de reconstructie a Irakului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO