Business Internaţional

Procuratura din Grecia încearcă să afle cine a lansat zvonurile privind restructurarea datoriei

Procuratura din Grecia încearcă să afle cine a lansat zvonurile privind restructurarea datoriei

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

21.04.2011, 18:28 74

Procuratura din Grecia a început o investigaţie referitoare lazvonurile privind iminenta restructurare a datoriilor ţării, înspecial cel lansat printr-un e-mail de către un angajat alCitigroup, transmite Reuters.

Citigroup, a treia mare bancăamericană, a negat că ar fi procedat incorect.

Acţiunile băncilor elene auînregistrat miercuri o scădere de 4,6%, traderii făcând referire laun e-mail potrivit căruia Grecia ar putea anunţa reastructurareadatoriilor cel mai curând în acest weekend.

Guvernul elen şi oficiali dinjustiţie au anunţat joi că procuratura a lansat o anchetă, pornindde la un e-mail trimis de un angajat al Citigroup.

"Procuratura investighează înspecial acest e-mail şi persoana care l-a trimis, întrucât arăspândit zvonuri false cu impact pe piaţa de capital", a declaratun oficial din justiţie.

În pofida aşteptărilor din piaţă,Grecia, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional auanunţat că statul elen nu îşi va restructura datoriile.

Majoritatea analiştilorintervievaţi de Reuters consideră că Grecia va face acest lucru înurmătorii doi ani.

Citigroup a anunţat că banca şiangajaţii săi nu au nicio vină.

"Cooperăm cu autorităţile şi nuconsiderăm că Citigroup sau angajaţii săi au vreo vină", se aratăîntr-un comunicat al instituţiei financiare.

E-mailul angajatului Citigroup, alcărui conţinut a fost trimis Reuters şi confirmat de bancă, sereferă la "zvonuri tot mai intense" privind restructurareadatoriilor, cel mai devreme în acest weekend, şi menţioneazăcreşterea spreadurilor pe piaţa de obligaţiuni.

Acest e-mail a fost trimis la ora13:42 GMT, cu 20 de minute după ce declinul pieţei s-aaccentuat.

Costul asigurării datoriilorGreciei şi Portugaliei a continuat să crească joi şi a atins noivalori record.

Contractele CDS (credit-defaultswaps) pentru Grecia au urcat cu 0,4 puncte, la 13,4%, potrivitcompaniei de analiză a pieţei CMA, indicând o probabilitate dedefault de 68%, în cinci ani.

În cazul Portugaliei, CDS-urile auavansat cu 0,24 puncte, la 6,62%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO