Business Internaţional

Procurorii americani anchetează depozitele de metale sub suspiciunea că marile bănci au manipulat preţurile

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2013, 20:01 429

Departamentul american de justiţie a lansat o anchetă preliminară în industria depozitelor de metale în urma unor plângeri că firmele de depozitare deţinute de băncile de pe Wall Street şi de marii traderi au majorat nejustificat preţurile. 

Departamentul a cerut de la cel puţin două companii care deţin depozite informaţii legate de activităţile acestora despre care clienţii industriali spun că au provocat lipsuri în aprovizionare şi costuri suplimentare de miliarde de dolari, au declarat pentru agenţia Thomson Reuters două surse apropiate situaţiei. Potrivit unei a treia surse, procurorii au cerut informaţii şi cel puţin unui consumator industrial de metale.

Ancheta vine după ce utilizatorii de aluminiu precum Coca-Cola s-au plâns ani de zile de practicile firmelor de depozitare. Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, a asigurat săptămâna aceasta că subsi­diara prin care desfăşoară operaţiuni de depozitare nu a „umflat“ preţurile şi nu a încălcat nicio lege.

Industria de profil ar putea deveni subiectul unei alte investigaţii, a Comisiei pentru Comerţul cu Materii Prime, care săptămâna trecută le-a cerut firmelor de depozitare să nu distrugă niciun document legat de afacerile lor.

„Departamentul de justiţie a deschis tirul întrebărilor pentru a evalua dacă va trebui să acţioneze în continuare“, a afirmat una dintre surse. Oficialii au refuzat să comenteze informaţiile obţinute de Reuters şi la fel au făcut şi Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Glencore Xstrata şi Trafigura, companii care în ultimii trei ani au achiziţionat depozite mari de metale. Până în prezent nu există acuzaţii oficiale privind activităţile ilegale ale depo­zitelor.

Avocaţii au explicat că autorităţile vor lansa o anchetă oficială dacă găsesc dovezi de încălcare a legii.

Investigaţia a fost demarată în condiţiile în care operaţiunile de trading ale băncilor au intrat în atenţia poli­ticienilor.

Comisia pentru bănci a Senatului a ţinut prima şedinţă pe această problemă marţi, când consumatori de aluminiu reprezentaţi de MillerCoors – un parteneriat de vânzări al SABMiller, cel mai mare producător de bere din lume în funcţie de venituri – s-au plâns că preţurile ridicate duc la cheltuieli suplimentare de trei miliarde de dolari pe an.

Institutul Berii, organizaţie care reprezintă peste 2.800 de fabrici de bere şi pe proprietarii acestora, a îndemnat Departamentul de justiţie să acţioneze, a afirmat o sursă familiară discuţiilor.

Goldman Sachs a respins marţi acuzaţiile că divizia de depozitare, Metro Trade International, a încălcat legea mutând metalele dintr-un depozit în altul.

Depozitele şi Bursa de Metale de la Londra susţin că stocurile şi preţurile mari sunt rezultatul ratelor reduse de dobândă şi al unei structuri a pieţei cunoscute drept „contango“, care face profitabilă încheierea de contracte de vânzare pentru viitor cu stocarea metalelor timp de luni de zile sau chiar ani. Contango este un concept care descrie situaţia în care preţul viitor al unei materii prime este mai mare decât preţul curent. Stocurile şi preţurile mari sunt, de asemenea, rezultatul regulilor bursei, care cer companiilor de depo­zitare să livreze zilnic doar cantităţi mici. Sub focul clienţilor iritaţi, Bursa de la Londra va introduce reguli noi începând cu aprilie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO