Business Internaţional

Producătorii auto, de la Audi la Hyundai, încep să reia producţia în fabricile din Europa, însă cererea de vehicule va întâmpina mai mult ca sigur probleme după ridicarea restricţiilor de circulaţie

Producătorii auto, de la Audi la Hyundai, încep să...

Autor: Eduard Ivanovici

14.04.2020, 19:10 256

Producătorul auto Audi, principalul contribuitor din cadrul Volkswagen Group, începe să redeschidă fabricile din Europa, chiar dacă măsurile de combatere a coronavirusului continuă să fie aplicate în majoritatea ţărilor europene, potrivit Bloomberg.

Aproximativ 100 de muncitori din cadrul fabricii Audi din Gyor, Ungaria şi-au reluat activităţile, numărul urmând să crească până la sfârşitul săptămânii, a declarat compania.

Producătorii auto au fost loviţi din plin de efectele economice generate de coronavirus, de vreme de guvernele din toată lumea au aplicat restricţii de circulaţie pentru a combate pandemia, care a ucis peste 120.000 de persoane la nivel mondial. Cererea tot mai mică reflectă o scădere a vânzărilor de 3 milioane de vehicule în Europa, sau 60 de miliarde de euro, potrivit estimărilor Bloomberg.

După săptămâni întregi de restricţii, guvernele şi corporaţiile încep să schiţeze strategii de ieşire din starea de carantină. Totuşi, orice efort de reluare a economiei trebuie să fie efectuat treptat şi poate întâmpina dificultăţi dacă virusul începe să facă din nou victime.

În Germania, cancelarul Angela Merkel va discuta cu liderii statelor germane paşii care vor duce la relaxarea măsurilor de restricţie. Discuţia urmează să influenţeze ritmul în care giganţii auto ai ţării, precum Daimler şi BMW, vor redeschide fabricile din Germania, principalul producător auto al Europei.

Renault a repornit o parte dintre operaţiunile din Portugalia şi plănuieşte să reia producţia şi în România începând cu 21 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. De asemenea, producţia fabricii Hyundai din Nosovice, Republica Cehă, va fi reluată treptat, cu două ture în loc de trei.

Audi, cel mai mare contribuitor la câştigurile Volkswagen, va relua activitatea din cadrul fabricii din Ungaria spre sfârşitul săptămânii viitoare. Volkswagen, cel mai mare producător auto la nivel global, înregistrează circa 470.000 de angajaţi în Europa, iar la nivel global aproximativ 670.000.

În timp ce numărul mic de infecţii noi a dus la ridicarea unui număr de restricţii în Austria şi Danemarca, Franţa a extins perioada de carantină, fapt ce ar putea împinge a doua economiei a Uniunii Europene într-o recesiune mult mai gravă decât se credea iniţial. De altfel, şi Marea Britanie, una dintre primele economii din lume, a prelungit perioada de restricţii.

Chiar dacă producţia auto îşi revine în totalitate, nu este clar când se vor deschide showroom-urile şi cum va arăta cererea. Republica Populară Chineză, care reprezintă cea mai mare piaţă auto din lume, a înregistrat o scădere de aproximativ 42% a vânzărilor de vehicule anul acesta, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

În aceste condiţii, autorităţile din peste 10 oraşe şi provincii le oferă cetăţenilor circa 1.400 de dolari per vehicul pentru a stimula cererea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO