Business Internaţional

Producătorii de alimente şi fermierii îi roagă pe europeni să mănânce mai mult

Producătorii de alimente şi fermierii îi roagă pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2020, 00:00 853

Belgienilor li s-a cerut să mănânce mai multe porţii de cartofi prăjiţi, britanicii sunt îndemnaţi să-şi pună în farfurii fripturi, iar francezii au fost presaţi să contribuie la creşterea consumului de brânză, scrie Financial Times. Aceste îndemnuri neobişnuite nu se datorează faptului că oamenii au nevoie de mâncare pentru a-şi reduce stresul provocat de izolare, ci pentru a ajuta la eliminarea unui surplus de produse creat de criza care a închis restaurantele, hotelurile şi locurile de muncă din mai toată Europa.

Cu clienţii forţaţi să stea pe lângă casă sau în casă, fermierii continentului şi producătorii de alimente încearcă să-i convingă pe aceştia să le consume produsele acasă. În Belgia, cel mai mare exportator de cartofi prăjiţi congelaţi din lume, asociaţia comercială Belgapom îi roagă pe oameni să mănânce o porţie suplimentară pe săptămână pentru a reduce surplusul de cartofi de 750.000 de tone.

„Cartofii prăjiţi sunt un patrimoniu cultural intangibil. Este o tradiţie ca belgienii să aibă pe masă această mâncare o dată pe săptămână. Cerem oamenilor să adauge acestui moment de bucurie un timp suplimentar pe săptămână“, a spus Romain Cools, secretarul general al Belgapom.

Agricultorii europeni se confruntă cu prăvălirea peste ei a munţilor de unt şi carne de vită şi cu revărsarea lacurilor de vin şi lapte - „calamităţi“ văzute ultima dată în perioada de supraproducţie de la începutul anilor 1980 - în timp ce criza coronavirusului devastează cererea. Depozitele sunt burduşite cu brânză care nu poate fi vândută, beciurile dau pe dinafară de vin, producătorii de lapte aruncă surplusul la canal, iar legumele sunt lăsate să putrezească. Producătorii de vinuri europeni se confruntă cu o scădere estimată la 35% a volumului vânzărilor, potrivit CEEV, un grup de lobby pentru industria de profil.

Doar în Italia, pivniţele ţării deţin 54 de mii de hectolitri de vin, echivalentul a peste 7 miliarde de sticle sau a unui an de vânzări, potrivit lui Dino Scanavino, preşedintele Confederaţiei fermierilor italieni Cia-Agricoltori Italiani. În Marea Britanie, cel puţin 2 milioane de litri de lapte din cei 35 de milioane de litri produşi zilnic sunt în plus şi sunt transformaţi în lapte praf, marfă mai versatilă şi mai uşor de depozitat, sau sunt aruncaţi, se plânge Peter Alvis, preşedintele asociaţiei regale a producătorilor de lapte britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO