Business Internaţional

Producatorii de ceai vor preturi mai mari

26.08.2003, 00:00 34



Marii producatori de ceai intentioneaza sa elimine pana la 2% din sortimentele de slaba calitate de pe piata pentru a sprijini preturile.



Preturile ceaiului au avut o evolutie ezitanta dupa atingerea unor niveluri record in urma cu sase ani, iar India, Sri Lanka, Kenya si Indonezia, unii dintre cei mai importanti producatori, au convenit sa incerce sa inlature o parte din sortimentele de ceai negru, mai slab calitativ, de pe piata, conform oficialilor prezenti la reuniunile organizate la Colombo de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a ONU.



"Incercam sa modernizam intreaga industrie si una dintre modalitati este sa amelioram calitatea", a declarat R.L. Juriansz, membru in delegatia din Sri Lanka.



Intre 3,2 miliarde si 3,4 miliarde de kilograme de ceai vor fi vizate de eforturile producatorilor.



"In cel mai bun caz, preturile ar putea creste cu 10-15%, dar este dificil de cuantificat", a spus si Mahen Dayananda, un alt reprezentant din Sri Lanka. Juriansz a precizat ca se discuta si modalitatile de eliminare a reziduurilor de pesticide din ceaiuri.



China, al doilea producator mondial dupa India, nu a fost reprezentata la reuniuni.



Se estimeaza ca productia mondiala de ceai negru va creste cu 1,9% si va atinge 2,7 milioane de tone in 2010, in timp ce productia de ceai verde, provenita mai ales din China, urmeaza sa se mareasca cu 2,6%, pentru a ajunge la 900.000 tone in aceeasi perioada. Ceaiul verde se bucura de mai multa apreciere decat ceaiul negru si se crede ca cererea este superioara ofertei.



Depasirea consumului anual are un efect inhibant asupra preturilor, conform unui raport prezentat la reuniuni. "Problema cea mai presanta o reprezinta incertitudinile actuale si preturile scazute din piata", s-a mai aratat in raport. Unele dintre solutiile la aceasta problema sunt eliminarea barierelor netarifare si ameliorarea consumului in tarile unde acesta este mai redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO