Business Internaţional

Producatorii de otel sunt nevoiti sa isi reduca productia, impinsi de la spate de scaderea cererii din China

Producatorii de otel sunt nevoiti sa isi reduca productia, impinsi de la spate de scaderea cererii din China

Scaderea cererii venite dinspre China a determinat prabusirea pretului otelului de la 150 la 50 de euro

13.11.2008, 16:20 20

Rio Tinto, cel de-al doilea mare producator de minereu de fier din lume, isi va reduce productia cu aproape o treime pana la sfarsitul acestui an, alaturi de producatorul brazilian Vale do Rio Doce, in incercarea de a combate o reducere a preturilor, determinata de cererea scazuta de otel din China.

In eventualitatea unei recesiuni globale, companii miniere precum Rio din Australia si Vale din Brazilia, cel mai mare producator de minereu de fier din lume, au hotarat sa reduca productia cu aproximativ 52 de milioane de tone, ceea ce reprezinta circa 6% din productia la nivel global, scrie International Herald Tribune.
Ramane de vazut daca aceste reduceri vor fi suficiente pentru a frana colapsul inregistrat de preturile de referinta ale metalului, care au scazut de la 153 de euro pe tona (cea mai mare valoare, inregistrata in luna martie) la 49 de euro pe tona.
"Cel mai mare port pentru minereu din China primeste de obicei zece ambarcatiuni pe saptamana, insa acum nu primeste decat patru", a declarat Mark Pervan, strateg la banca Australia & New Zealand Bank.
Compania Rio a anuntat ca isi va reduce tinta de productie stabilita pentru acest an cu 10%, de la 190 de milioane de tone pana la 170-175 de milioane de tone.
"Operatiunile continua sa functioneze bine, insa cererea a inceput sa scada", a declarat Tom Albanese, directorul executiv al companiei Rio.
Intrucat Rio a exploatat 139 de milioane de tone in acest an, reducerile sale in productie vor trebui sa fie mai mari in cel de-al patrulea trimestru. Compania va trebui sa reduca productia cu pana la 25-35% in ultimul trimestru pentru a atinge noua tinta. Compania Vale a anuntat ca va reducere productia cu 30 de milioane de tone, lasand numai producatorul BHP Billiton sa functioneze la capacitate maxima.
Un purtator de cuvant al BHP Billiton a anuntat ca producatorul de minereu de fier nu intentioneaza sa reduca productia.
"Daca cererea din industria otelului ramane la fel, BHP nu poate sa ramana neafectata", a declarat Ken West, analist la compania Perrennial Growth.
Fortescue Metals Group, cel de-al treilea producator australian de minereu de fier, a anuntat ca va reduce productia cu aproape 10%, din cele 22 de milioane de tone pe care spera ca le va vinde pana pe 31 decembrie.
Actiunile companiei Rio au crescut cu 5,7%, ajungand la 42 de euro. Actiunile producatorului BHP, care intentioneaza sa preia compania Rio, dar nu a facut inca o oferta de achizitie, au crescut cu 7%, ajungand la 23 de euro, odata cu revenirea pietei bursiere din toata lumea.
Rio a fost unul dintre producatorii minieri despre care se preconiza ca va deveni mai puternic odata cu trecerea timpului, fiind influentat de avantul productiei de materii prime din timpul revolutiei industriale moderne. Compania a anuntat in acest an ca are planuri de expansiune in valoare de mai multe miliarde de dolari, intentionand sa produca un volum de 220 de milioane de tone pe an si sa ajunga la o productie de 320 de milioane pe an pana in anul 2012.
"Consideram ca aceasta scadere a cererii va exista pentru putin timp pe piata chineza si ca isi va reveni in cursul anului 2009, pentru ca fundamentele cresterii economice din China raman stabile", a adaugat Albanese.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO