Business Internaţional

Producătorii de textile din Bulgaria se chinuie să rămână la suprafaţă în faţa valului de importuri de haine ieftine din China

Producătorii de textile din Bulgaria se chinuie să...

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2025, 00:06 171

Producătorii de textile din Bulgaria se luptă să supravieţuiască în condiţiile în care un val de haine low-cost din China inundă piaţa, slăbind puternic industria locală, scrie Novinite.

Aceasta, deja aflată sub presiune, înregistrează o nenumărate închideri de businessuri şi disponibilizări. În timp ce unele regiuni, cum ar fi Ruse, o duc puţin mai bine, scăderi de producţie rămân evidente la nivelul întregii ţări. 

O companie care produce haine pentru branduri europene arată că timp de doi ani costurile cu forţa de muncă au rămas neschimbate şi to­tuşi partenerii îi cer acum noi redu­ceri de preţuri, încercând să revină la nivelurile din 2018, spune Miglena Hristova, membră a asociaţiei din industria textilelor şi articolelor din piele.

Marile platforme de e-commerce din China exacerbează criza, oferind haine la preţuri atât de scăzute încât brandurile europene nu pot concura. Spre deosebire de producătorii chi­nezi, firmele bulgare trebuie să res­pec­te reglementări stricte. Aceştia sunt nevoiţi să lucreze cu materiale de calitate, iar companiile sunt su­puse unor audituri pentru a obţine certificări. Costul păstrării acestor certificări este cuprins între 5.000 şi 7.000 de leva pentru fiecare fabrică, explică Hristova. 

Nerespectarea acestor standarde duce la închideri de fabrici. Iar ten­din­ţa nu se limitează la Bulgaria. Aso­ciaţia bulgară estimează că apro­ximativ 40% din producătorii de textile şi-au tras obloanele în doar un an. Impactul financiar trece dincolo de industrie, scăderea numărului de businessuri ducând la venituri fiscale mai mici, ceea ce pune presiuni supli­mentare asupra bugetului ţării.

Reprezentanţii industriei cer aju­torul guvernului. Una dintre măsu­ri­le propuse priveşte reluarea progra­me­lor sociale pentru reorientarea pro­fesională a angajaţilor dispo­nibilizaţi.

Hristova avertizează că în lipsa unor intervenţii, piaţa europeană va fi saturată de haine de calitate infe­ri­oa­ră, ieftine. Marca „Made in Europe“ este una valoroasă, însă în lipsa unor măsuri de protecţie riscă să fie pusă în umbră de importurile ieftine. 

În toamna anului trecut, Polonia şi alte cinci ţări din UE au luat în coli­mator platformele de vânzări online din China. 

Acestea vor tarife pe pro­dusele achiziţionate prin intermediul platformelor respective, platforme care cuceresc piaţa ocolind regle­men­tările şi comisioanele. 

Germania, Polonia, Austria, Da­ne­marca, Franţa şi Olanda au cerut Comisiei Europene să adopte un pachet întreg de măsuri menite să combată ceea ce acestea consideră drept concurenţă neloială din partea unui număr în creştere de platforme chinezeşti.

Şi în Ungaria, autorităţile antitrust au lansat anchete împotriva Temu. 

Industria textilă din Turcia trece la rândul său printr-o criză din ce în ce mai grea. Deprecierea lirei, competitivitatea slabă la export şi stagnarea economică din Europa sunt de vină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025