• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Internaţional

Producătorii europeni nu se lasă duşi de valul revenirilor din vară: ritmul redresării va slăbi

Producătorii europeni nu se lasă duşi de valul revenirilor din vară: ritmul redresării va slăbi

Autor: Catalina Apostoiu

02.09.2020, 00:07 322

Producătorii europeni privesc cu prudenţă recenta revenire a activităţii şi încearcă să facă economii pentru a se pregăti pentru un nou şoc, scrie Bloomberg.

Companiile au operat disponibilizări din nou în august şi şi-au redus stocurile de materii prime în loc să facă noi comenzi, potrivit IHS Markit. Activitatea de business este în continuare generată de cererea internă, în timp ce comenzile la export înregistrează doar o creştere modestă.

La suprafaţă, cifrele par mult mai bune. Indicatorul PMI al IHS Markit a semnalat creştere pentru a doua lună consecutiv, producţia crescând în cel mai rapid ritm din ultimii peste doi şi încrederea întărindu-se.

„Prudenţa este normală în evaluarea viitoarei tendinţe a producţiei în condiţiile în care ar fi fost suprinzător să fi asistat la altceva decât o revenire a producţiei şi încrederii“, arată Chris Williamson de la IHS Markit. „În mod îngrijorător, creşterea comenzilor a scăzut uşor în august şi există indicii că firmele se pregătesc pentru o slăbire a cererii“.

Indicatorul PMI al IHS Markit a scăzut la 51,7 în august de la 51,8 în iulie, peste pragul de 50 care separă creşterea de scădere.

„O temă cheie a ultimului sondaj este abodarea prudentă adoptată de firme cu privire la costuri şi cheltuieli pe fondul temerilor privind soliditatea cererii viitoare şi al nesiguranţei privind traiectoria pandemiei“, notează Williamson, potrivit Reuters.

O redresare completă de pe urma celei mai profunde recesiuni din zona euro din istorie va dura doi ani sau mai mult, potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor luna trecută.

Banca Centrală Europeană avertizează de multă vreme că orice redresare de pe urma pandemiei va fi de durată şi anevoioasă, scrie Bloomberg.

Potrivit vicepreşedintelui BCE Luis de Guindos, economia zonei euro a înregistrat o revenire puternică în trimestrul trei deşi ultimele date pentru august au fost mai puţin robuste, notează Reuters.

„În trimestrul trei a fost consemnată o creştere semnificativă a activităţii economice. Datele pe iulie au fost foarte solide, iar în august s-a înregistrat o oarecare scădere de intensitate“, a declarat oficialul BCE.

Nesiguranţa rămâne însă ridicată, reluarea creşterii infectărrilor în multe părţi din regiune urmând probabil să genereze noi restricţii, cu constrângeri asupra cheltuielilor şi investiţiilor. Indicatori high-frequency monitorizaţi de Bloomberg Economics sugerează că ritmul revenirii încetineşte deja.

„Datele pe următoarele luni vor fi vitale pentru evaluarea sustenabilităţii redresării“, potrivit lui Wiliamson.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: